‘Panklare’ dossiers voor de zitting

Delen:

Beeld bij Nieuw StrafprocesDe rechter-commissaris krijgt een grotere rol in het vernieuwde strafproces. Het voorbereidend onderzoek moet na getuigenverklaringen, deskundigenonderzoek en reclasseringsrapporten ‘panklare’ dossiers opleveren voor terechtzittingen. Zo wordt het aanhouden van zaken zoveel mogelijk voorkomen en kan zittingscapaciteit efficiënter worden ingezet.

Dat blijkt uit de plannen voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering, waarover minister Van der Steur een brief naar de Kamer heeft gestuurd. Volgens de minister verhoogt een grondig voorbereidend onderzoek de kwaliteit van de strafzitting. Strafzaken komen nu vaak op zitting terwijl het dossier nog niet compleet is. Ander voordeel is, volgens de minister, dat alle betrokkenen eerder duidelijkheid krijgen over de afloop van de zaak. De minister zegt dat de nieuwe werkwijze een actieve opstelling vergt van zowel het openbaar ministerie als de verdediging. Beide partijen zullen, om tijdig onderzoekwensen te kunnen formuleren, eerder over stukken moeten kunnen beschikken. Daarom krijgt de rechter-commissaris meer ruimte om onderzoekwensen te beoordelen. Ook gaat hij strakker toezicht houden op voortgang en afronding van het voorbereidend onderzoek.

Een belangrijke verandering is ook dat de regeling rond de bijzondere opsporingsbevoegdheden (BOB) eenvoudiger wordt. De officier van justitie kan straks de toepassing van verschillende bevoegdheden in één bevel opnemen, in plaats van meerdere bevelen uit te schrijven. Voorbeelden daarvan zijn infiltratie of observatie. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een tap. Volgens de huidige regels moet de officier van justitie het opgenomen gesprek én de bijbehorende verkeersgegevens nog apart vorderen bij de telecomaanbieder. Straks kan dat in één bevel.

Verder wordt het strafproces gedigitaliseerd, de positie van het slachtoffer verbeterd, komt er meer duidelijkheid voor getuigen en kan de tenuitvoerlegging van straffen worden verbeterd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven