PAO-Actualiteitenmiddag Quotamaatregelen voor topfuncties

Delen:

Dinsdag 18 mei 2010 van 12.45 tot 16.45 uur Leiden

Cursusleiding

ML_EmmerikMr.dr. M.L. van Emmerik,
universitair hoofddocent Staats- en Bestuursrecht
aan de Universiteit Leiden
en rechter-plv. te Amsterdam

 

T_BarkhuysenProf.mr. T. Barkhuysen,
hoogleraar Staats- en Bestuursrecht
aan de Universiteit Leiden,
tevens advocaat bij Stibbe te Amsterdam

3 punten PO Advocatuur
3 punten KNB

Toelichting

Naar Scandinavisch voorbeeld worden ook in Nederland (wettelijke) quota-maatregelen voor topfuncties voorbereid, dit om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in deze functies tegen te gaan en te zorgen voor een meer heterogene samenstelling van besturen van onder meer ondernemingen. Deze actualiteitenstudiemiddag op 18 mei a.s. belicht vanuit verschillende perspectieven de voors en tegens van dergelijke maatregelen. Daarbij zal ook gediscussieerd worden over de juridische vormgeving van eventuele maatregelen, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de Europeesrechtelijke randvoorwaarden (EVRM en EU-recht). Tijdens deze middag wordt verkend wat er op dit terrein in de praktijk (on)mogelijk is, zodat het (personeels)beleid van ondernemingen en overheid daarop kan worden afgestemd.

Sprekers zijn diverse deskundigen op het terrein van het staats- en bestuursrecht, het gelijkebehandelingsrecht, het arbeidsrecht, het ondernemingsrecht en het Europese recht.

Docenten

  • Prof. mr. J.H. Gerards, hoogleraar staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden en deskundige op het terrein van gelijke behandeling
  • Mr. B. Barentsen, universitair hoofddocent sociaal recht Universiteit Leiden, raadsheer-plaatsvervanger Centrale Raad van Beroep en oud-medewerker Wetenschappelijk Bureau Hoge Raad
  • Mr. A.J.P. Schild, medewerker Wetenschappelijk Bureau Hoge Raad, gastonderzoeker Universiteit Leiden (ondernemingen en mensenrechten) en oud-medewerker De Brauw Blackstone Westbroek N.V.

Niveau
** Verdiepingsniveau (doorgaans meer dan 1 jaar gerichte praktijkervaring in het betreffende vakgebied; basiskennis aanwezig).

Doelgroep
Advocaten, bedrijfsjuristen, P&O/HRM-adviseurs, juristen werkzaam bij de overheid

Cursusprijs
€ 295,= (vrij van btw) inclusief ontvangst met broodjes, consumpties en cursusmateriaal.

VOORDEEL VOOR VVR-LEDEN (Vereniging voor Vrouw en Recht):
VVR-leden betalen € 250,- i.p.v. € 295,-

Universiteit_LeidenProgramma

12.45 – 13.15 uur: Ontvangst met koffie/thee en broodjes
13.15 – 14.15 uur: Prof. mr. J.H. Gerards: Juridisch kader positieve discriminatie en quotabeleid
14.15 – 14.30 uur: Pauze
14.30 – 15.30 uur: Mr. B. Barentsen: Arbeidsrechtelijk perspectief en recente Luxemburgse jurisprudentie
15.30 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 16.45 uur: Mr. A.J.P. Schild: Ondernemingsrechtelijk perspectief en recente wetgeving, mede getoetst aan EVRM en EU-recht

Aansluitend van 17.00-18.30 vindt een forumdiscussie plaats voor studenten en andere geïnteresseerden over quotabeleid met onder meer enkele politici en vertegenwoordigers van juridische beroepsgroepen. Deze discussie wordt ingeleid door Marike Stellinga, auteur van het in 2009 verschenen boek De mythe van het glazen plafond, dat heeft geleid tot verhitte discussies over dit thema.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven