Partech Ventures en Active Ventures Partners participeren in YD Groep

Delen:

Investeerders Partech Ventures en Active Ventures Partners participeren in YD Groep. YD Group is een van de 100 snelst groeiende bedrijven binnen het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, en biedt bedrijven een platform om gericht op websites te adverteren via het concept ‘realtime bidding’ waarbij bedrijven kunnen bieden op advertentieruimte. Door de participatie van Partech Ventures en Active Ventures Partners heeft YD Goup 4,6 miljoen euro opgehaald voor verdere internationale expansie. YD Group werd opgericht door Mendel Senf, Niels Baarsma en Sander van Gelder.

Adviseurs YD Group:
Lexence (Wouter Helder, Sophie Sprockel), Corporate Finance Partners (Berend Yntema)

Adviseurs Partech Ventures, Active Ventures Partners:
Jones Day (Marcel van de Vorst, Maarten de Boorder)

Mendel Senf, CEO YD Group: “In de markt waarin wij actief zijn is het een uitdaging om directe adverteerders te overtuigen van het feit dat advertising technologie in eigen beheer moet worden genomen om de performance en transparantie te kunnen garanderen. Deze trend heet direct programmatic advertising. Voorheen was het mediabureau verantwoordelijk, maar daar is weinig transparantie en wordt niet op of bijna niet op resultaat afgerekend met adverteerders. Met deze nieuwe investeerders aan boord zal YD op basis van hun sales strategie de ontwikkelde technologie aan directe adverteerders wereldwijd afzetten. Dit vereist investeringen in expansie zoals sales mensen, maar uiteraard ook het intensiveren en verbreden van de R&D activiteiten voor ons core product: het ‘performance display platform’ Impulse.
De closing van de deal was bijzonder: het moment waarop je na een intensieve tijd iets afsluit en direct ontspanning voelt. Ook weet je dat na de closing het echte werk eigenlijk is begonnen.”

Wouter Helder, dealmaker voor Lexence: “In dit soort deals is het altijd een uitdaging om een juiste corporate governance balans te vinden. Participatiemaatschappijen zoals Partech en Active zijn gewend om hun investeringen volgens een bepaald format te doen. Dat format dient echter wel te worden gekoppeld aan de bestaande relatie tussen de investeerders van het eerste uur (angel investors) en de founders en tegelijk het bestuur vertrouwen en ondersteuning te geven. Dat is een mooie klus, zeker als je te maken hebt met twee verschillende venture capital firms. De constructieve houding en ervaring van alle betrokken partijen heeft er voor gezorgd dat we de juiste balans hebben kunnen vinden.
PE deals gaan vaak in combinatie met gedeeltelijke buy out van de founders. In dit geval heeft alleen een kapitaalverhoging plaatsgevonden. Het blijft in deze tijden lastig om investeerders te vinden en om financiering te krijgen voor PE deals van deze omvang. Private equity maatschappijen zijn kritisch en goede investeringskansen blijven – volgens de participatiemaatschappijen – schaars. Het is dus vooral een uitdaging om een goede match te maken. Voordeel van deze tijd is dat als de match eenmaal is gemaakt er over het algemeen wel direct wordt doorgepakt. Partijen weten dat alternatieven niet voor het oprapen liggen.
De factoren die belangrijk zijn om venture capital aan te trekken zijn locatie, innovatiekracht, schalingsmogelijkheden en uiteraard potentiële winstgevendheid. Buiten Nederland zijn er veel VC’s actief in de sector van YD. Binnen Nederland heerst er een conservatievere houding en gaat het meer om private equity met een kleinere maar vastere groeiverwachting. Het profiel van YD behoort meer tot de belangstelling van een VC. In dit geval is YD met de VC in contact gekomen door hun corporate finance advisor CFP uit Duitsland.
Wij zijn bij de transactie betrokken door Toharu Ventures, de angel investor in YD. Toharu Ventures is een early stage investor voor wie wij al meerdere investeringen en exits hebben gedaan.
Of wij een toename van private equity deals verwachten? Ja, er is de laatste tijd behoorlijk wat geld opgehaald door participatiemaatschappijen die nog steeds op zoek zijn naar mooie opportunities zoals YD. Mijn ervaring is dat op dit moment ook veel informal investors en Family offices actief op zoek zijn. Zolang bancaire financiering lastig blijft zal de vraag naar venture capital en private equity in verschillende vormen blijven toenemen.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven