‘Partner worden is nog veel enger’

Delen:

zelfstandig-ondernemerEen eigen kantoor beginnen is niet makkelijk, maar partner worden bij een groot kantoor is nog veel enger. Dat zei Richard Korver (Korver & Van Essen advocaten) tijdens de eerste Advocaat & Ondernemer-dag afgelopen donderdag. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) voor jonge advocaten die een eigen kantoor willen beginnen of graag partner willen worden. Het nieuwe evenement was direct een succes. De zaal in de Faculty Club in Utrecht zat helemaal vol.

Ruben Alderse Baas, penningmeester van het dagelijks bestuur van de SJBN, mocht het spits afbijten. Afgelopen april opende hij samen met een vriend het advocatenkantoor Alderse Baas Noordhof in Groningen, een naar eigen zeggen ‘huis-, tuin- en keukenkantoor’. Volgens Baas is het belangrijk om te bedenken wat je als kantoor onderscheidt. Zo hebben hij en zijn compagnon vooral ingezet op laagdrempeligheid. Ze houden daarom ook op zaterdag en in de avonduren kantoor. Daarnaast hebben ze niet gekozen voor een duur grachtenpand, maar vestigden zij zich in een oude boekenwinkel met een stoepbord voor de deur. “Oude winkelpanden zijn nu voor een habbekrats te huur. De verhuurder vond ons idee prachtig. Hij heeft ons een fikse korting op de huurprijs gegeven.”

PageRank

Internetondernemer Benjamin Derksen, oprichter van Expert-shops.com (behorende tot de 200 snelst groeiende bedrijven in Europa), probeerde de jonge advocaten meer bij te brengen over zichtbaarheid op de markt. Volgens Derksen is het best mogelijk om op Google onder zoektermen als ‘advocaat Arnhem’ en ‘arbeidsrecht’ gevonden te worden. “Het kan helpen om algemene zoektermen in je domeinnaam op te nemen.” Een andere methode is om je toe te leggen op het zogenoemde ‘PageRank’ waar Google gebruik van maakt. Hoe meer websites naar jouw website linken en hoe ‘belangrijker’ de website, des te beter je wordt gevonden. Derksen: “Je moet er dus voor zorgen dat anderen iets over jou schrijven.” De ervaringen die de jonge ondernemer met advocaten heeft opgedaan, was niet altijd positief. “Ik ben wel eens door een advocaat opgebeld om me te feliciteren voor mijn verjaardag, een week later kreeg ik voor het telefoontje een factuur opgestuurd.” Derksen hoopt dat de aanwezigen zich los kunnen maken van wat hij noemt ‘de-zes-minuten-mentaliteit’. Net als Baas gelooft hij dat het belangrijk is om op te vallen. “Durf de ‘purple cow’ onder de advocaten te zijn!” 

Humor

Advocaat Richard Korver kan zich wel vinden in de jongehondenmentaliteit van Baas en Derksen maar vraagt zich af of deze houding in de praktijk werkt. “Zou u het vlees van een paarse koe werkelijk kopen?”, vroeg hij. In de advocatuur ben je gebonden aan veel regels, weet Korver uit ervaring. Het beginnen van zijn eigen advocatenkantoor ging 30 jaar geleden ook niet zonder slag of stoot. Volgens Korver is het als zelfstandige belangrijk om te weten waar je sterke en zwakke punten liggen, dien je goed te letten op je personeel en kun je het zonder humor wel vergeten. “Zelf heb ik me het doel gesteld cliënten minimaal één keer per gesprek te laten lachen. Op die manier voelen mensen zich veilig.” Korver hoopt niet dat hij de aanwezigen te veel ontmoedigt om voor zich zelf te beginnen. “Partner worden bij een groot kantoor is nog veel enger. Door het kantoor is tenslotte al veel voor je bepaald en word je vooral afgerekend op je acquisitie. Niet elke ondernemer is daar goed in, ik ook niet, maar dat betekent niet dat je geen goede ondernemer kunt zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven