Passie voor het recht

Delen:

Afgelopen donderdag werd de Mr. Eva Meilloprijs aangekondigd. De Mr. Eva Meillo Stichting zou een bedrag van 10.000 euro uitkeren aan de mediamaker die objectief en informatief over het OM bericht. Alleen werd de prijs nog niet uitgereikt! Te weinig (goede) inzendingen. Dus als u nog een medium weet…? Bovendien organiseerde de Stichting samen met het Studiecentrum voor Rechtspleging haar eerste ‘Meillolezing’. Thema: passie voor het recht.

Passie!

De Mr. Eva Meillo Stichting is opgericht ter nagedachtenis van de jonge, veelbelovende officier die drie jaar geleden stierf. Rosa Jansen gaf de aftrap. “Fantastisch, zo’n persoon. Die kan ons allemaal tot voorbeeld strekken,” zei ze over Eva.

De eerste spreker was zelf de passie in persoon. De Brusselse professor Frank Fleeracker hield het publiek voor dat juristen af moesten van het idee van waarheidsvinding. Waarheidsgeneratie, waarheidscreatie met oog voor de verschillen van casus in plaats van hun overeenkomsten, dáár zou het voortaan om moeten gaan. Meer interactie, meer onderhandelen met de mens waar het om gaat. “Juristen moeten worden gevormd tot het begrijpen wat mensen brengt tot hun daden. Dat kan niet zonder passie.”

‘EHBO-film van Justitie’

Die opmerking was de tegenhangers van Marc Chavannes’ oproep aan de rechterlijke macht later die middag: “Jullie moeten ervoor zorgen dat voldoende mensen begrijpen wat rechtspreken is.” Marc Chavannes, behalve jurist ook hoogleraar journalistiek, ging in op het rampzalige effect van de media op het imago van het recht. Hij noemde het proces Wilders een “EHBO-film van Justitie” en voegde daaraan gekscherend een ondertitel toe: “Wat te vermijden als u een toga aan heeft?” Chavannes benadrukte echter dat recht een eerste levensbehoefte is. “Ga ervoor,” zei hij, “net als Eva Meillo, maar dan op een andere manier.”

Fons Orie, rechter bij het Joegoslavië-tribunaal, sprak over zijn passie voor het (straf)recht. “Behalve passie is ook compassie nodig.” Ook werd het publiek getrakteerd op een aantal prachtig gemaakte filmpjes én op een heuse videoclip, een libdub door leden van de rechterlijke macht. Komisch om te zien en mooi ingezongen door Kim van der Kraats.

De rood gevoerde toga

Als laatste presenteerde Joke Meillo, de moeder van Eva, het boek De rood gevoerde toga. Een boek over het OM, met Eva als rode draad.” Het was een emotioneel moment, maar Joke Meillo hield zich verrassend goed. Eerste exemplaren werden uitgereikt en daarna was het tijd voor napraten in de prachtige foyer van het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. In het oranje licht van de avondzon stond iedereen gemoedelijk een drankje te drinken. Vele aanwezigen hadden Eva Meillo gekend. En ieders passie voor het recht was ongetwijfeld weer aangewakkerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven