Pels Rijcken viert kwart eeuw ondernemingsrecht

Delen:

Leven in een glazen huis stimuleert integer ondernemen. Foto Pels Rijcken Drooglever Fortuijn

Met een congres in het Haags Gemeentemuseum heeft Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten & notarissen op donderdag 14 september gevierd dat zijn sectie Ondernemingsrecht 25 jaar bestaat. Met het thema Integer ondernemen – doing the right thing when no one is watching wil Pels Rijcken onderstrepen dat integer ondernemen en het respecteren van mensenrechten belangrijke pijlers zijn onder de sectie ondernemingsrecht.

Arbeidsomstandigheden

“Een actueel thema,” verklaart notaris/partner en sectievoorzitter Frank Oranje. “Onze cliënten moeten niet alleen leven naar de letter van de wet. Het gaat om meer, bijvoorbeeld het rekening houden met de maatschappelijke context. Een groot bedrijf als Nike heeft zijn hele supply chain moeten omgooien wegens problemen met arbeidsomstandigheden en mensenrechten. Dat laat zien hoe belangrijk integer ondernemen is. Niet alleen omdat het business kost als je geen rekening houdt met andere zaken dan het contract, maar je ziet ook dat de maatschappij en ook mensen binnen de organisatie het belangrijk vinden dat je integer handelt.”

Moreel kompas

Oranje zegt dat die houding voortvloeit uit het moreel kompas van Pels Rijcken: “We zitten als landsadvocaat sterk in de publieke sector. Iedereen kijkt mee. Integer ondernemen betekent dat je af en toe nee moet durven zeggen, bijvoorbeeld tegen bedrijven die vragen hoe zij belasting moeten ontwijken.”

Tot het gaatje gaan

Martijn Scheltema, partner en hoofd praktijkgroep Business Human Rights & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Pels Rijcken, voegt daaraan toe:

“Ik vind het belangrijk om juist van het positieve uit te gaan, door cliënten te helpen het beter te doen.”

“We voeren voor grote bedrijven procedures op het gebied van mensenrechten,” vervolgt Scheltema, die tevens cassatieadvocaat en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit is. “Dan kun je tot het gaatje gaan met je verweren. Maar de maatschappij kijkt mee. Wij kunnen, vanuit onze ervaring met advisering aan de overheid, uitleggen wat de maatschappelijke consequenties zijn als de cliënt alleen kijkt naar wat juridisch is toegestaan. We zien dat veel ondernemingen daar behoefte aan hebben. Maar ze vinden het soms moeilijk om dat binnen hun organisatiestructuur voor elkaar te krijgen.”

Joris Luyendijk

De ruim honderd congresdeelnemers waren onder meer afkomstig uit het bedrijfsleven, de financiële sector, de overheid, ngo’s en toezichthouders. Ze luisterden naar Martijn Scheltema, Vino Timmerman (advocaat-generaal bij de Hoge Raad), schrijver Joris Luyendijk en Erik Vermeulen (head of governance bij Philips en hoogleraar Business en Financial law aan de Universiteit Tilburg).

Eerder had Frank Oranje zijn inleiding toepasselijk geïllustreerd met een foto van The Glass House van de Amerikaanse architect Philip Johnson, om aan te geven dat cliënten in een glazen huis werken. “Ze kunnen goed naar buiten kijken, maar anderen kunnen ook naar binnen kijken.”

Ook bracht Pels Rijcken een feestbundel uit met als thema Innovatie in het ondernemingsrecht. Het eerste exemplaar werd door advocaat Arie Tervoort aangeboden aan Erik Vermeulen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven