Pensioenen

Delen:

Chinezen gaan in veel beroepen vroeg met pensioen. Mannen op 55 en vrouwen op 50. De werkgevers betalen de pensioenuitkeringen van de gepensioneerden. In ruil daarvoor wordt dan ook vaak gevraagd aan de oud-werknemers om weer in dienst te komen. Dan leveren ze een prestatie voor hun inkomen.

Die vroege pensioenleeftijd verbaast niet echt.  Er wordt veel en lang gewerkt. Naast mijn nieuwe appartement worden nieuwe flats gebouwd. Het getimmer begin bij zonsopgang en eindigt bij zonsondergang. De werknemers wonen in barakken op de bouwplek. Dan is er ook weinig reden voor vrije tijd en wordt er gewerkt, zeven dagen in de week.

Momenteel is er wel een issue over de pensioenen. Bedrijven kunnen de pensioenuitkeringen niet allemaal meer opbrengen. Door de vergrijzing neemt het aantal gepensioneerden nu eenmaal toe. Daarnaast wordt nagedacht over de invoering van een pensioenstelsel zoals bij ons. Maar dat stelt solidariteit wel op de proef. De jongeren moeten dan de pensioenen van de vele ouderen betalen, en dat is door de leeftijdsopbouw in China natuurlijk wel een probleem.

Wel een mooi onderwerp voor een China EU seminar.

De flatcomplexen en universiteit zijn afgebakend met muren of hekken en een aantal bewaakte poorten.  Kantoren zijn groot en het belang van een kantoor of bedrijf of administratie, en van de werknemers en bazen daarvan wordt afgemeten door de omvang van de kamers en zalen van de werknemers. Flex werken en het nieuwe werken zijn nog niet bekend. De tendens is daarentegen naar mooie grote kantoren en ontvangstruimtes. Van die grote zalen met twee zetels aan het hoofd en aan weerskanten ook zetels met tafeltjes ertussen voor de thee. De twee pompeuze zetels aan het hoofd zijn voor de gastheer met aan zijn linkerhand de gast. Achter hen krukjes voor de eventueel benodigde tolken. De zetels aan weerszijden zijn voor de leden van de wederzijdse delegaties, in afnemend volgorde van belangrijkheid. Toen we kort geleden de EU ambassadeur op bezoek hadden zat ik, en dat was een interessante gewaarwording, aan de Chinese kant, aan de lange zijde, naast de President van onze universiteit.

Van zo’n ceremonie worden veel foto’s gemaakt. Er worden geschenken uitgewisseld en visitekaartjes gegeven. Kort geleden had ik zo eens heerlijke thee gekregen, en ook een rood doosje. Dat had ik uit de verpakking gehaald zodat het minder plek in mijn koffer innam. Bij thuiskomst had ik rode vegen en vlekken op een paar oorspronkelijk witte overhemden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven