Personenvennootschappen gebruiksvriendelijker

Delen:

Martin van Olffen

Martin van Olffen

De maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap (kortweg: personenvennootschappen) moeten gebruiksvriendelijke rechtsvormen worden die zo veel mogelijk tegemoet komen aan de behoeften van de praktijk.

Dit is een belangrijke conclusie uit het rapport Modernisering personenvennootschappen dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag 27 september in ontvangst heeft genomen. Het rapport is het eindproduct van een breed samengestelde werkgroep juristen en fiscalisten onder voorzitterschap van prof. mr. M. van Olffen, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Radboud Universiteit.

Het rapport wil knelpunten oplossen, toepassingsmogelijkheden verruimen en administratieve lasten verminderen. Nieuw is dat openbare personenvennootschappen rechtspersoonlijkheid verkrijgen na inschrijving in het Handelsregister. Dit maakt het toe- en uittreden van vennoten eenvoudiger. Deze rechtspersoonlijkheid wordt ook benut voor reorganisatiemogelijkheden die het huidige recht voor de personenvennootschappen niet kent, zoals omzetting, fusie en splitsing.

Minister Van der Steur heeft waardering voor het werk van de deskundigen. “Het rapport sluit goed aan bij het beleid van het kabinet om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren en de (internationale) handelspositie van Nederland te versterken,” zegt de bewindsman.

Daarom zal hij het rapport betrekken bij de nota Vernieuwing ondernemingsrecht, die nog dit najaar naar de Tweede Kamer gaat. Er zijn in Nederland circa 218.000 personenvennootschappen. De huidige wettelijke regeling voor de maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap dateert uit 1838. De regeling is verspreid uitgewerkt in verschillende wetten en verder ingevuld door de rechtspraak. Als gevolg daarvan is de regeling niet gemakkelijk toegankelijk. Ook is ze sterk verouderd in vergelijking met andere westerse landen, zowel binnen als buiten de EU. Daarom is er behoefte aan vernieuwing.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven