Perverse prikkels

Delen:

In Nederland is de discussie over particuliere gevangenissen weer opgelaaid. ‘Particulier’ betekent in dit geval dat een ondernemer denkt winst te kunnen maken met het runnen van een gevangenis. Je zal maar veel geld in je gevangenis-onderneming hebben gestoken en de cellen blijven leeg staan. Je leidt verlies, je faillissement doemt aan de horizon. Wat doe je? Hier een praktijkverhaal uit Pennsylvania.

Daar viel het op dat rechter Mark Ciavarella jongeren wel heel snel en lang naar het particuliere jeugd detentie centrum zond. Soms duurden de zittingen maar 2 a 3 minuten. De jongeren stonden bijna allemaal zonder advocaat voor het hekje, de rechter wees ze niet op het recht zich te laten bijstaan. Geboeid werden ze afgevoerd naar het Jeugd Detentie Center voor kleine vergrijpen, zoals winkeldiefstal, joyriding. Sandy Fonzo, 17 jaar, had op het schoolplein een stickie gerookt. In Pennsylvania is dat een ernstig vergrijp. Sandy had geen strafblad, het was voor het eerst dat hij met Justitie in aanraking kwam. Het stickie leverde hem 6 maanden detentie op. Deze zaak zou rechter Ciavarella uiteindelijk de das om doen. Sandy miste door zijn gevangenisstraf zijn eindexamenjaar. Toen hij vrijgelaten werd, was hij in een depressie geraakt. Hij raakte van de regen in de drup en pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Sandy’s moeder stapte naar een advocaat. Ze had elk vertrouwen in het rechtssysteem verloren. De advocaat ontdekte dat de rechter honderden jongeren voor minieme vergrijpen maandenlang liet opsluiten. Het Openbaar Ministerie deed onderzoek. Wat bleek? Robert Merickle, bouwer en mede-eigenaar van het Jeugd Detentie Center had de rechter in de loop der tijd bijna 3 miljoen dollar smeergeld betaald om zijn cellen gevuld te krijgen. De rechter werd opgepakt en schuldig bevonden aan fraude, witwassen. Bij de strafoplegging die nog moet komen kan hij maximaal 157 jaar krijgen. Zijn veroordeling noopte de rechtbank ertoe om duizenden vonnissen te annuleren.

Toen rechter Ciavarella als schuldige de rechtszaal verliet, wachtte hem buiten misschien zijn ergste straf. Voor het gerechtsgebouw, vergezeld van tientallen journalisten, stond de moeder van Sandy Fonzo. Voor het oog van de camera schreeuwde ze de rechter toe:

“Jouw hebzucht heeft mijn zoon zijn leven gekost. Weet je wie ik ben? Ik ben de moeder van Sandy Fonzo. Je hebt mijn zoon geboeid naar de gevangenis gestuurd. Waarom? Omdat jij er geld voor kreeg. Mijn zoon is nu dood. En jij zult verantwoordelijkheid moeten nemen voor je daden! Zei je dat niet altijd in de rechtszaal tegen al die jongeren die je aan de gevangenis verkocht? Tuig ben je. Ik hoop dat je in de hel zult branden. Je hebt mijn zoon verkocht en zijn leven afgepakt. Dat vergeef ik je nooit.”

De hartverscheurende scene werd vele malen op tv herhaald. De moeder van Sandy mocht in de ontbijtshows haar verhaal doen met een foto van de stoicijns kijkende rechter op de achtergond.

Moraal van dit verhaal: een particuliere gevangenis kan leiden tot perverse prikkels.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven