PG HR vraagt twee keer advies voor herziening

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft in 2018 twee keer advies gevraagd aan de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS). Deze commissie adviseert over heropening van strafzaken, die eigenlijk al zijn afgerond.

Als een advocaat herziening van een strafzaak overweegt (’heropening), kan hij bij de procureur-generaal bij de Hoge Raad – ter voorbereiding van een herzieningsaanvraag – een verzoek indienen tot het verrichten van een nader onderzoek naar de aanwezigheid van een grond voor herziening. Het moet dan gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer staat en waarbij de rechtsorde door dit misdrijf ernstig is geschokt. De procureur-generaal kan – en is bij veroordelingen tot gevangenisstraf van zes jaar of meer daartoe verplicht – advies vragen aan de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken. Dat is in 2018 twee keer gebeurd, volgens het jaarverslag van de ACAS, dat 28 mei is gepubliceerd.

De ACAS adviseert over de wenselijkheid en de inhoud van nader onderzoek. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek kan daarna een verzoek of een vordering tot herziening bij de Hoge Raad volgen.

In één zaak ging het om een veroordeling wegens medeplegen van een poging tot moord, waarbij een gevangenisstraf van acht jaar was opgelegd. In deze zaak adviseerde de ACAS dat nader onderzoek niet wenselijk was: er werd een beroep gedaan op feiten en omstandigheden die bij de behandeling van de zaak reeds aan de orde zijn gekomen en het aangevoerde gaf geen aanleiding om te veronderstellen dat de veroordeling onjuist is. De andere zaak ging om een veroordeling wegens oorlogsmisdrijven, waarbij een levenslange gevangenisstraf was opgelegd.

In 2018 bracht de ACAS vijf adviezen uit over eerdere zaken. In vier gevallen werd geadviseerd tot het doen van nader onderzoek. Drie daarvan hebben betrekking op de zogeheten Arnhemse villa-moord.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top