Pilot tegen oplopend aantal strafzaken Arnhem-Leeuwarden

Delen:

Foto: Depositphotos

De gerechtshoven starten vanaf september twee pilots om samen te werken aan de te grote voorraad strafzaken van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De verwachting is dat met de pilots in de periode van september tot en met december in totaal 200 extra strafzaken van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep kunnen worden behandeld.

Dat schrijft de Rechtspraak. De schaarste aan raadsheren is in Arnhem het grootst. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in de zittingsplaats Arnhem te kampen met een oplopende voorraad strafzaken door een omvangrijk tekort aan raadsheren strafrecht. Het lukt daar veelal niet om binnen een jaar na het instellen van hoger beroep de inhoudelijke behandeling van een strafzaak ter zitting te starten. De pilot moet verlichting bieden.

“Het is de gemeenschappelijke maatschappelijke opdracht van de gerechtshoven om alle betrokkenen bij een strafzaak in hoger beroep zo spoedig mogelijk met een kwalitatief goede uitspraak duidelijkheid te geven,” aldus de rechtspraak.

In het kader van de pilot zal het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden met medewerking van de rechtbank Midden-Nederland, vanaf september elke woensdag het gerechtsgebouw in Utrecht, naast Arnhem, Leeuwarden en Zwolle, als vierde zittingsplaats van het hof gaan gebruiken.

Raadsheren van het gerechtshof in Amsterdam zullen hier met ingang van 1 september 2018 iedere week strafzaken van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelen en beslissen.

De rechtspraak belooft dat de pilot rekening houdt met de bereikbaarheid van de zittingen voor alle betrokkenen. In Utrecht zullen derhalve uitsluitend strafzaken in hoger beroep worden behandeld die eerder ook door de rechtbank in Utrecht zijn behandeld en beslist.

Als deze pilots succesvol zijn, zal onderlinge bijstand vaker worden verleend zodra de voorraad strafzaken bij een van de hoven tijdelijk te omvangrijk is geworden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven