Pleidooi voor evenwichtige man-vrouwverdeling in Hoge Raad

Delen:

De huidige samenstelling van de Hoge Raad lijdt aan een ernstig manco: vrouwen zijn hierin sterk ondervertegenwoordigd. Deze situatie wordt gedoogd met argumenten als er zijn onvoldoende kandidaten en het is een kwestie van tijd. Deze beweringen zijn niet meer geloofwaardig, laat staan dat ze overtuigen, stelt prof. mr. dr. Ben Sloot, hoogleraar metajuridica aan de Open Universiteit, in zijn afscheidsrede die hij houdt op vrijdag 16 maart.

Een belangrijke oorzaak voor deze eenzijdige samenstelling is volgens Sloot conceptueel: een onvoldoende doordenking van het representatieve karakter van de rechterlijke macht, in het bijzonder de Hoge Raad.

Sloot: “Rechterlijke beslissingen, met name die op het hoogste niveau zijn nimmer louter juridisch technisch maar bevatten altijd een politiek geladen keuzemoment. Vanuit democratisch standpunt is het daarom onjuist dat bij die beraadslagingen vrouwen zo sterk zijn ondervertegenwoordigd.”

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven