Polissen rechtsbijstand aangepast na Europese arresten

Delen:

De drie grootste rechtsbijstandsverzekeraars van Nederland, hebben hun polisvoorwaarden aangepast als reactie op arresten van het Europese Hof van Justitie over de vrijeadvocaatkeuze. Dat blijkt uit een rondvraag door de redactie van Mr. bij DAS, ARAG en Achmea Rechtsbijstand.

Volgens het Europese Hof van Justitie moeten cliënten van rechtsbijstandsverzekeraars ook de mogelijkheid hebben om een advocaat in te schakelen in procedures waarin dat niet verplicht is, bijvoorbeeld zaken voor de kantonrechter. Dit recht geldt sinds april 2016 ook bij ontslagprocedures bij het UWV. Een nationale rechter kan hier niet omheen.

Beeld bij Rechtsbijstandsverzekeraars1Woordvoerder Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand zegt dat DAS een eigen risico van 250 euro heeft ingevoerd voor procedures waar geen advocaat voor nodig is. Tevens werkt DAS met maximumvergoedingen en is de premie verhoogd. DAS zegt dat het niet anders kan omdat de premies waren gebaseerd op afhandeling door eigen juristen, en niet op de tarieven van veel duurdere externe advocaten.

Beeld bij Rechtsbijstandsverzekeraars2Ook ARAG heeft voorwaarden aangepast. Deze verzekeraar geeft de klanten de keuze bij procedures waar een advocaat niet verplicht is. Voor die zaken hebben particuliere klanten van ARAG nu een standaard dekkingslimiet van 6.000 euro voor het gebruik van externe juridisch specialisten (advocaten of andere deskundigen). “De particuliere klant heeft echter keuze en kan deze limiet naar boven (12.000 euro) of naar beneden (3.000 euro) bijstellen,” legt woordvoerder Gert-Jan Siebelink uit. Die keuze heeft effect op de premie.

Bij zakelijke klanten is de standaardlimiet eveneens 6.000 euro met keuze voor 9.000 euro of 12.000 euro. De limiet geldt voor de totale externe kosten.

Welke limiet de klant ook kiest, hij betaalt bij het inschakelen van een externe juridisch specialist (als dat dus niet verplicht is) altijd een eigen bijdrage. Voor particuliere klanten is dit 250 euro en voor zakelijke klanten 500 euro. “Bij procedures waarbij een advocaat wel verplicht is, veranderen de vergoedingen voor een externe advocaat uiteraard niet,” zegt woordvoerder Siebelink. ARAG zegt dat het door deze wijzigingen een forse premieverhoging voorkomt voor verzekerden die kiezen voor de standaardlimiet.

Beeld bij rechtsbijstandsverzekeraars3Achmea Rechtsbijstand (de uitvoerder van de rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Avéro Achmea) kent geen eigen risico, maar heeft wel een maximumvergoeding ingevoerd. Voor particulieren is deze 8.000 euro en voor zakelijke klanten 10.000 euro.

In een advies heeft advocaat-generaal bij de Hoge Raad Jaap Spier eind juli de arresten van het Europese Hof in bekritiseerd. Spier vindt dat de toegang tot het recht wordt beperkt doordat de arresten voor premiestijgingen hebben gezorgd. Jurist Bo Holthinrichs, die als promovendus bij de Open Universiteit onderzoek doet naar de vrijeadvocaatkeuze bij rechtsbijstandsverzekeringen, kan die redenering wel volgen: “Als de premie omhoog gaat, kunnen minder mensen een beroep doen op een rechtsbijstandsverzekering,” zegt Holthinrichs die ook jurist is bij DAS Rechtsbijstand.

Een ander argument is volgens hem dat de verzekeraars door deze arresten in de kosten moeten snijden, met als gevolg dat een bepaalde groep, de duurdere advocaten, dan afhaakt.

“De discussie dreigt te ontsporen,” vindt Holthinrichs. “Toen de lidstaten in 1987 het eens werden over de rechtsbijstandsverzekeringen, hadden ze een ander doel voor ogen dan het Europese Hof nu.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven