Positief over persrichtlijn

Delen:

Beeld bij Evaluatie persrichtlijnDe vernieuwde Persrichtlijn uit 2013, die de mogelijkheden voor beeld- en geluidsopnamen in de rechtszaal verruimde, wordt positief gewaardeerd door rechters, communicatieadviseurs en journalisten. Dat blijkt uit de evaluatie van de richtlijn door de Stuurgroep Rechtspraak en Samenleving.

De stuurgroep liet onderzoeksbureau GFK een onderzoek uitvoeren onder de gebruikers. Ze beantwoordden online een aantal vragen, en sommigen van hen werden ook telefonisch ondervraagd (kwalitatieve verdieping).  Naast de verruimde mogelijkheden voor audiovisuele media geeft de richtlijn ook ruimte om vanuit de rechtszaal te twitteren en andere social media te gebruiken.

De vernieuwingen worden in het algemeen als een verbetering gezien, en zullen dus in stand blijven. Wel is er onder rechters en communicatieadviseurs behoefte aan een vraagbaak over de praktische toepassing van de richtlijn. Daar gaat de rechtspraak voor zorgen, onder meer door een website in te richten.

De stuurgroep heeft ook vastgesteld dat gerechten in de praktijk verschillend omgaan met de richtlijn. De richtlijn mag wel wat consequenter worden toegepast, vinden veel ondervraagden. Dat probleem moet worden opgelost door een werkgroep die best practices gaat inventariseren.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 403 personen, onder wie 211 rechters, 42 persrechters, 41 communicatieadviseurs, 47 officieren van justitie, 45 rechtbankverslaggevers en 17 advocaten. Opmerkelijk is dat nog steeds een kwart van de rechters de richtlijn niet kent.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven