Preadvies NJV: Privacyregels lopen achter bij ‘big data’

Delen:

Lokke Moerel

Lokke Moerel

Corien Prins

Corien Prins

De huidige regels voor de omgang met persoonsgegevens sluiten onvoldoende aan bij de risico’s en kansen van ‘big data’ en ‘Internet of Things’ Dat stellen prof. mr. Lokke Moerel en prof. mr. Corien Prins (beide werkzaam aan de Universiteit van Tilburg) in hun preadvies voor de jaarvergadering van de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV). Het thema van deze vergadering, op vrijdag 10 mei in Haarlem, is homo digitalis.

Volgens de preadviseurs kan een toets aan de hand van een gerechtvaardigd belang bij de verzameling en verwerking van gegevens een oplossing zijn voor de problemen van privacy in een digitale wereld. Zij zeggen dat dit een effectievere privacybescherming oplevert en ook meer legitimiteit geniet dan een beoordeling volgens het huidig wettelijk regime. Nu is het primair doel waarvoor de persoonsgegevens zijn verzameld de maatstaf.

Het voorstel van Moerel en Prins brengt mee dat bedrijven hun gegevensgebruik niet langer uitsluitend kunnen baseren op toestemming of op de uitvoering van een overeenkomst. De preadviseurs doen verder voorstellen om de wettelijke vereisten voor transparantie (informatieplichten en inzagerechten), het speciale regime voor de verwerking van bijzondere gegevens en de kwaliteit van gegevens te moderniseren.

Klik hier voor de volledige teksten van de preadviezen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven