Presidentennetwerk waarschuwt voor oneigenlijk ontslag rechters

Delen:

Het Netwerk van presidenten van Hoge Raden in de Europese Unie heeft de voormalige president van de Hongaarse Hoge Raad, András Baka, benoemd tot ere-voorzitter. Hiermee geeft het Netwerk een signaal af naar zowel de Rechtspraak in de verschillende Europese lidstaten als de politiek. Baka werd in eigen land uit zijn functie gezet als president van de Hongaarse Hoge Raad. Dit gebeurde volgens het Netwerk op een oneigenlijke grond.

Baka was in 2011 gekozen tot voorzitter van dit Europese presidentennetwerk. Maar voordat hij deze functie kon bekleden, werd hij in eigen land door de regering-Orbán uit zijn functie als president van de Hongaarse Hoge Raad gezet. Dit gebeurde volgens het netwerk op de oneigenlijke grond van een nieuw gestelde eis: de Hongaarse president van de Hoge Raad moest minimaal vijf jaar rechter in Hongarije zijn geweest. Aan die eis voldeed Baka – 17 jaar rechter in het Europese Mensenrechtenhof – niet. Ook verlaagde de nieuw Hongaarse regering de maximale leeftijd voor Hongaarse rechters van 70 naar 62 jaar. Daardoor moest een groot aantal rechters het veld ruimen en kon de regering in hun plaats nieuwe rechters benoemen. Deze maatregelen wekken de suggestie van politieke benoemingen van rechters in Hongarije.

Omdat president Baka was ontslagen uit zijn functie, kon hij niet aanblijven als voorzitter van het Europese presidentennetwerk. Hij werd opgevolgd door Geert Corstens, president van de Hoge Raad in Nederland, en is nu dus ere-voorzitter. (bron: rechtspraak.nl)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven