PrinsjesGesprek: nadruk op de rol van de advocaat

Tijdens het jaarlijks terugkerende Prinsjesfestival vindt ook dit jaar het PrinsjesGesprek plaats. Dit evenement, dat op vrijdag 17 september wordt gehouden in de grote zittingszaal van de Hoge Raad, is gewijd aan waarheidsvinding. Daarbij ligt de nadruk op de rol van de advocaat.

Delen:

Beeld: Despositphotos

Het Prinsjesfestival, dat elk jaar in de week voor en op Prinsjesdag wordt gehouden in Den Haag, viert dat we in een democratische rechtsstaat leven. Met een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten is het festival interessant voor diverse doelgroepen. Zo zijn er informatieve evenementen voor politiek betrokkenen, maar ook gezellige activiteiten voor bezoekers van de Haagse binnenstad en evenementen die zich speciaal richten op scholieren en studenten. Elk jaar wordt een andere invalshoek gekozen. Dit keer is het thema van het festival ‘Samen bouwen aan vertrouwen’.

Waarheidsvinding

Omdat rechtsbedeling op basis van een faire en op waarheid gebaseerde rechtsgang in belangrijke mate bijdraagt aan het vertrouwen in de democratische rechtsstaat leek het de organisatie een goed idee het vaste programmaonderdeel ‘PrinsjesGesprek’ deze keer te wijden aan waarheidsvinding, met speciale aandacht voor de rol van de advocaat.

Panel

Na een welkomstwoord van Hoge Raad-president Dineke de Groot zal een panel, dat bestaat uit informatierechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm (bureau Brandeis), strafrechtadvocaat Natacha Harlequin (Taekema Harlequin Advocaten) en Diana de Wolff, bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam, verschillende actuele en concrete dilemma’s bespreken onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. Daarbij komen vragen aan de orde als: mag een advocaat liegen en wat is de grens van de vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt? Het publiek, dat bestaat uit advocaten en niet-juristen, zal actief bij de gesprekken worden betrokken.

Het programma wordt verder omlijst met optredens van Kirsten Vennix, die ook vertelt over haar loopbaan van jurist tot zangeres.

Vrij blijven

Vorig jaar was het thema van het Prinsjesfestival ‘Vrij blijven, vrijheid is een werkwoord’. De tafelgasten van het PrinsjesGesprek waren José van Dijck, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin, Wim Voerman, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, Raad van State-lid Richard van Zwol en Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en universitair docent aan de Vrije Universiteit.

Meer informatie over het festival is te vinden op Prinsjesfestival.nl. Aanmelden voor het Prinsjesgesprek kan hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven