Eltjo Schrage, hoogleraar Grondslagen van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), stelt zich tijdens zijn afscheidscollege op vrijdag 29 oktober de vraag of niet ook het privaatrecht een bijdrage kan (moet) leveren aan de bestrijding van het maatschappelijk kwaad dat steekpenningen heet.
Steekpenningen vormen in iedere tijd en op elke plaats een ernstig probleem, in de woorden van de Engelse Law Lord Templeman: ‘bribery is an evil practice which threatens the foundations of any civilised society.’ Overheden voeren dan ook met toenemende kracht op nationaal en internationaal niveau het gevecht tegen dit kwaad. Tal van internationale verdragen kwamen tot stand. Karakteristiek daarvoor is echter dat zij beogen langs strafrechtelijke weg tegen omkoping op te komen.
Nederland is sinds 1 april 2008 partij bij de ‘Civil Law Convention on Corruption’ van de Raad van Europa van 4 november 1999. Daarmee heeft Nederland zich verplicht om (ook) een civielrechtelijk instrumentarium te ontwikkelen ter bestrijding van corruptie. Hoe moet dat instrumentarium eruit zien? Moet dat geheel nieuw ontwikkeld worden of biedt het bestaande systeem van het privaatrecht voldoende aanknopingspunten (bijvoorbeeld via de actie uit ongerechtvaardigde verrijking)?
Het afscheidscollege vindt plaats op vrijdag 29 oktober om 15.00 uur in de aula van de UvA.