Privatisering gevangenissen levert niet snel veel op

Delen:

Het privatiseren van gevangenissen en het werk dat daar moet worden verricht, is niets iets wat erg snel veel voordelen oplevert. Daarvan is staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) volgens zijn woordvoerder nog meer doordrongen geraakt tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië.

In Groot-Brittannië is tien procent van de gevangenissen geprivatiseerd en Teeven kijkt daar nu rond. De voordelen zijn kostenbesparing en verbetering in kwaliteit alom door concurrentie. Volgens de zegsman zijn ook de publieke gevangenissen in Groot-Brittannië beter gaan presteren toen ze concurrentie kregen van de private.

Kostenbesparing wordt echter pas na een zeer lange periode bereikt, als gevolg van enorme reorganisaties op het gebied van gebouwen en personeel. Daarbij zou privatisering het beste en gemakkelijkste werken in geheel nieuwe gevangenissen, zo lijkt het. Maar die zijn in ons land weer niet zo nodig, want we hebben te maken met een dalende behoefte.

In het regeerakkoord staat dat de mogelijkheid van privatisering moet worden onderzocht. Het onderzoeks- en documentatiecentrum van het ministerie doet onderzoek naar de kansen in Nederland en de ervaringen ermee in andere landen. Pas als de conclusies, die na de zomer worden verwacht, zijn bestudeerd, wil Teeven eventuele nadere stappen zetten. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven