Procederen bij kantonrechter goedkoper door indexering

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Procederen bij de kantonrechter is sinds 1 januari goedkoper geworden, althans voor degene die aan het langste eind trekt. Dat is het gevolg van het feit dat het zogenaamde salaris gemachtigde voor gerechtelijke procedures bij de sector kanton voor het eerst in veertien jaar opnieuw is geïndexeerd. En maar liefst met 20,1 procent.

Deurwaarder

Concreet betekent dit dat de winnende partij 20,1 procent meer van zijn kosten voor rechtsbijstand vergoed krijgt dan tot nu toe. Het maakt daarbij niet uit of de procespartij zich laat bijstaan door een advocaat, een andere jurist of een deurwaarder. Wie zelf procedeert, krijgt die vergoeding niet.

Gladgetrokken

Lucien Ridderbroek

De indexatie bij de kantonrechter volgt de eerdere indexatie van de zogeheten liquidatietarieven bij rechtbanken en gerechtshoven per 1 mei 2018. “Die eerdere indexatie kwam enkel ten goede aan procespartijen die met een advocaat procederen,” verklaart de Rotterdamse advocaat Lucien Ridderbroek (e-Legal). “Deze ongelijkheid is nu gladgetrokken.”  Deurwaarderskosten en griffierechten werden wel altijd geïndexeerd.

Belang van de zaak

De nieuwe regel is volgens Ridderbroek vooral goed nieuws voor rechtzoekende. “De advocaat berekent gewoon zijn uren door. De klant krijgt meer vergoed, en voelt het dus in de portemonnee. De advocaat moet het wel meenemen in zijn advisering.” Hoeveel de klant krijgt vergoed, is afhankelijk is van het belang van de zaak.

Gepubliceerd

De nieuwe gemachtigdensalarissen zijn gepubliceerd in de Liquidatietarieven Kanton 2019 en voor kort geding in de Aanbeveling tarieven kort gedingen kantonzaken en handelszaken per 1 januari 2019.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top