Procederen over € 2,29: ‘Geen reclame voor de rechtspleging’.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

Een rechter van de Rechtbank Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie en een advocaat de mantel uitgeveegd omdat ze procedeerden over een bedrag van 2,29 euro aan reiskosten. “Een geding als dit is bepaald geen reclame voor de rechtspleging, zeker niet in tijden waarin de magistratuur kampt met capaciteitsproblemen en de advocatuur strijdt voor het behoud van de gefinancierde rechtsbijstand,” schrijft rechter mr. M.F. Ferdinandusse in een beslissing op een verzoekschrift van de advocaat.

Eenvoudige mishandeling

De zaak werd aangezwengeld door een man die werd vastgezet op verdenking van eenvoudige mishandeling en daarvan later werd vrijgesproken. Hij eiste de wettelijke schadevergoeding van 105 euro plus 550 euro aan advocaatkosten, en daarbovenop dus die 2,29 euro reiskosten.

Zeer onwenselijk

In het vonnis spreekt de rechter er schande van dat het Openbaar Ministerie en de advocaat hier een rechtszaak van gemaakt hebben. “Het komt de rechtbank zeer onwenselijk voor dat in de toekomst nog vaker wordt geprocedeerd over dergelijke bedragen. Verzoeker en het Openbaar Ministerie liggen 2,29 euro uit elkaar. Het beslechten van dit geschil kost de samenleving honderd maal dat bedrag.”

Belang te gering

De verzoeker krijgt de 105 euro en de 2,29 euro toegewezen. De vergoeding voor advocaatkosten wordt beperkt tot 280 euro. “Het belang van verzoeker om de zaak op zitting door een raadsman te laten bepleiten is te gering om de daarmee gepaard gaande hogere vergoeding voor de raadsman (van € 550,-) te rechtvaardigen,” oordeelt de rechtbank.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top