Proces tegen Turkse advocaten

Delen:

turkse-vlagIn Istanbul start vandaag een proces tegen bestuursleden van de Orde van Advocaten. Zij worden ervan beschuldigd dat ze rechters hebben beïnvloed in de zaak tegen militairen die in 2003 een staatsgreep zouden hebben beraamd.

De advocaten van de militairen kregen vorig jaar bij de behandeling van die zaak nauwelijks het woord. Toen zij protesteerden, werden zij de rechtszaal uitgestuurd. De rechter vroeg de Orde daarna om nieuwe advocaten te benoemen. Deken Ümit Kocasakal en de andere bestuursleden weigerden dat. De volgende dag beklaagde Kocasakal zich tijdens de zitting over de gebrekkige rechtsgang.

Hans van Veggel, oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, is in Istanbul om het proces tegen de Turkse advocaten bij te wonen. Van Veggel zei in het Radio 1 Journaal dat in deze zaak de kernwaarden van de advocatuur op het spel staan. “Je moet vrij kunnen zeggen in een zittingszaal wat je denkt dat van belang is. Je mag niet vereenzelvigd worden met het standpunt van je cliënt, wat hier gebeurt”, zei hij. Van Veggel is met collega’s uit andere Europese landen naar Istanbul gereisd om hun solidariteit met de Turkse collega’s te tonen. (bron: NOS)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven