Proceskostenvergoeding voor burgers gaat omhoog

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto Depositphoto's

Het kabinet wil de proceskostenvergoeding verhogen die de burger krijgt als hij met succes een overheidsbesluit aanvecht bij de bestuursrechter. Dit staat in het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit proceskosten bestuursrecht (Bbp) dat tot 1 december in internetconsultatie gaat. Het gaat om een verhoging van de standaardbedragen met 40 procent als de burger procedeert met bijstand van een advocaat.

In een gemiddelde zaak betekent dit dat burgers een vergoeding krijgen van ruim 1400 euro, in plaats van de ruim 1000 euro die zij nu ontvangen.

Met de verhoging wil het kabinet bestuursorganen prikkelen tot meer aandacht voor de belangen van burgers en, indirect, ook voor de kosten van de rechtspraak en de gefinancierde rechtsbijstand voor de belastingbetaler. Ook moet de wijziging bevorderen dat de overheid meningsverschillen met burgers zo veel mogelijk informeel afhandelt. Daarin is volgens het kabinet nog steeds veel te winnen.

In het ontwerpbesluit Bbp krijgt de bestuursrechter een explicietere bevoegdheid om een hogere vergoeding toe te kennen dan het standaardbedrag, als hij vindt dat de overheid in een zaak duidelijk onredelijk is geweest.

Weinig bewustzijn

De wijziging van het Bpb is in november 2018 aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de contouren zijn geschetst van de voorgenomen herziening van het stelsel van de gesubsidieerde rechtsbijstand. De aanpassing is een van de in de brief aangekondigde maatregelen om de juridisering van de samenleving terug te dringen.

De directe aanleiding voor de aanpassing is een aanbeveling in het rapport ‘Andere tijden’ van de Commissie evaluatie puntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand (commissie-Van der Meer). In dit rapport wijst de commissie op de rol van de overheid als veroorzaker van een deel van de vraag naar rechtsbijstand. Volgens de commissie is een veelgehoorde klacht dat bestuursorganen zich maar weinig bewust lijken te zijn van de kosten van rechtsbijstand. Zij trekken bijvoorbeeld geen lering uit eerdere rechtspraak.

Internetconsultatie

Het ontwerpbesluit met de wijzigingen staat tot 1 december open voor commentaar op www.internetconsultatie.nl en gaat daarna voor advies naar de Afdeling advisering van de Raad van State.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top