Proef: digitaal communiceren met bewindvoerders

Delen:

Beeld bij proef digitaal bewindvoeringBij wijze van proef communiceren de rechtbanken Gelderland, Oost-Brabant en Overijssel via een nieuw IT-systeem digitaal met een selecte groep professionele bewindvoerders. In minstens 1.500 zaken worden dan digitale gegevens uitgewisseld.

Elke bewindsafdeling van een rechtbank heeft tienduizenden dossiers onder zijn hoede. Bij de rechtbank Overijssel komen er bijvoorbeeld jaarlijks per saldo zo’n duizend dossiers bij. Een bewind kan tientallen jaren lopen, totdat de persoon in kwestie overlijdt of de maatregel wordt opgeheven.

Al deze papieren dossiers gaan minstens 1 keer per jaar door de handen van een medewerker, omdat jaarlijks de zogenoemde Rekening & Verantwoording door de bewindvoerder moet worden ingediend. Maar ook komen er dagelijks allerlei verzoeken bij de rechtbanken binnen die moeten worden verwerkt, zoals machtigings- of wijzigingsverzoeken. Bij de rechtbank Oost-Brabant gaat het bijvoorbeeld om 150 brieven per dag. Digitalisering kan helpen deze enorme stroom efficiënt te verwerken.

De proef draait vooral om Rekening & Verantwoording, verzoeken en de boedelbeschrijving. Die kunnen door de geselecteerde bewindvoerders digitaal worden ingediend. De IT-systemen van de bewindvoerders en de Rechtspraak zijn digitaal gekoppeld. De proef maakt onderdeel uit van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI) en is naar verwachting in de zomer afgerond. Daarna zullen de ervaringen met het nieuwe systeem worden bestudeerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven