‘Proef met audiovisueel proces-verbaal in strafzaken’

Delen:

Beeld bij Marc Kessler over AV verhoorHoogleraar Strafwetgeving Marc Kessler (Universiteit Leiden) stelt voor om te experimenteren met een audiovisueel proces-verbaal in strafzaken. Hij presenteert zijn voorstel tijdens zijn oratie op 28 oktober 2016.

Het doel van het experiment is om de kwaliteit van de verslaglegging van verhoren te verbeteren. “En je kunt bekijken of je de werklast erdoor kunt verminderen,” zegt Kessler. “Dan moet je het wel zo inrichten dat ook de officier van justitie, de verdediging en de rechter de opname gemakkelijk kunnen bekijken.”

Zwaardere zaken

Nu moet de politie toch een volledig proces-verbaal schrijven van ieder verhoor. “Maar verhoren worden steeds vaker óók audiovisueel opgenomen,” licht Kessler toe. “Die opnamen zijn bedoeld om de schriftelijke weergave van het verhoor in het proces-verbaal te controleren. Je kunt je afvragen of die schriftelijke weergave niet gedeeltelijk door de opname zou kunnen worden vervangen.” In zwaardere strafzaken worden al standaard opnamen gemaakt van verhoren door de politie.

Kessler wil een experiment waarin alleen een korte samenvatting wordt gegeven van het verhoor, en verder wordt verwezen naar de relevante delen van de audiovisuele opname van het verhoor. Daarvoor moeten de opnamen wel van metadata worden voorzien en geïndexeerd. Dat is nodig om op de juiste plaats in het proces-verbaal te kunnen doorklikken naar het juiste fragment. Dat kan op den duur veel werk schelen bij de verslaglegging van politieverhoren.

Wetboek van Strafvordering

Om geen al te grote stappen te zetten geeft Kessler er de voorkeur aan om eerst te experimenteren en pas daarna – op basis van de resultaten van het experiment – te bekijken of een audiovisueel proces-verbaal een plaats kan krijgen in het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Momenteel wordt het Wetboek van Strafvordering gemoderniseerd. Kessler is nauw bij het moderniseringsproject betrokken: naast zijn hoogleraarschap werkt hij als raadadviseur bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven