Proef met gedetineerdenkamer

Delen:

De strafsector van het gerechtshof Leeuwarden werkt sinds kort bij wijze van proef met een zogenoemde ‘gedetineerdenkamer’. Het hof wil met het instellen van deze kamer de hoger beroep-zaken van verdachten die van hun vrijheid zijn beroofd sneller ter zitting afdoen dan tot nu toe gebruikelijk is.

Het hof vindt een vlotte afdoening van strafzaken waarvoor verdachten gedetineerd zitten in het belang van de verdachte en van de samenleving. Om dat te bereiken worden alle gedetineerdenzaken op een regiezitting aangebracht binnen 60 dagen na de uitspraak van de rechtbank. De regiezitting heeft het karakter van een inventarisatie van wensen van het Openbaar Ministerie en de verdediging ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.Wanneer een hoger beroep uitsluitend over de hoogte van de opgelegde straf gaat, zal de zaak meestal op korte termijn inhoudelijk kunnen worden behandeld. Dat geldt ook wanneer er geen onderzoekswensen zijn.

Door de korte termijn waarop na de uitspraak van de rechtbank de regiezitting bij het hof wordt gehouden, is het mogelijk dat het hof nog niet de beschikking heeft over het complete dossier van de rechtbank. Als er door het ontbreken van stukken geen goede regie kan worden gevoerd, kan een voortgezette regiezitting worden ingepland.

De proef met de gedetineerdenkamer duurt nog tot het eind van dit jaar. Minderjarige gedetineerden vallen buiten deze proef. Hun zaken worden al door een afzonderlijke jeugdkamer met spoed en bij voorrang behandeld. (bron: Hof Leeuwarden)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven