Proefproces voor moslimvrouwen

Delen:

Beeld bij proefprocesEen proefproces van het Clara Wichmann Instituut moet meer duidelijkheid verschaffen over de rechten van moslima’s die hun religieuze huwelijk willen ontbinden. Moslimmannen in Nederland weigeren regelmatig mee te werken aan een islamitische echtscheiding. De vraag is of een Nederlandse rechter deze mannen zou moeten kunnen dwingen.

Een Rotterdamse rechter oordeelde vorige maand een man hiertoe niet te kunnen dwingen, terwijl andere rechters dit eerder wel deden. De rechter wees de vrouw in kwestie erop dat ze haar heil zou kunnen zoeken bij een Engelse shariarechtbank. De reden: het betreft een religieus gesloten huwelijk, zonder een burgerlijk huwelijk. Volgens de rechter is er dus geen sprake van een huwelijk in de zin van de Nederlandse wet.

“De Nederlandse rechter gaat niet over religieuze huwelijken, maar als de burgerlijke rechten van de vrouw worden aangetast, dan heeft de civiele rechter wel een taak”, zegt mensenrechtenadvocaat Channa Samkalden.
Een Nederlandse rechter zal volgens Samkalden dus nooit een religieus huwelijk kunnen ontbinden, maar hij kan wel bepalen dat bepaalde gevolgen van dat huwelijk volgens de Nederlandse wet onaanvaardbaar zijn. Daar kan hij dan een verbod of gebod aan verbinden.

De bedoeling van het proefproces is om goede jurisprudentie over dit onderwerp te krijgen, zodat alle vrouwen onder de bescherming van de Nederlandse rechtsstaat vallen. “Ongeacht hun religie of hun religieus huwelijk”, aldus Samkalden.

Jurist Machteld Zee slaagde er bij hoge uitzondering in zittingen bij te wonen van Engelse shariarechtbanken, een parallel rechtscircuit voor moslims in Groot-Brittannië. “Vrouwen worden daar op grond van heilige teksten behandeld als tweederangsburgers”, aldus Zee, die promoveerde op het onderwerp en de Rotterdamse moslima daarom weinig kans geeft.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven