Prof. Mols: Beroepsopleiding is goed te doen

Delen:

Beeld bij BA vs KnijpHet niveau van de Beroepsopleiding Advocaten is wel degelijk haalbaar voor advocaat-stagiairs. Dat stelt prof. mr. G.P.M.F. Mols, de voorzitter van de examencommissie van de beroepsopleiding, in reactie op de uitspraken van mr. Tom Knijp op mr-online, in Mr. Magazine en in het Nederlands Juristenblad (NJB).

Volgens Knijp zijn de examens te pittig, vooral voor advocaat-stagiairs van grote commerciële kantoren. Die krijgen volgens Knijp te weinig tijd om zich voor te bereiden op de tentamens. Bovendien, zegt Knijp, is de lesstof toegespitst op advocaat-stagiairs in  de algemene praktijk van middelgrote kantoren. Knijp concludeert dat de regel three-strikes-you’re-out (wie drie keer zakt voor één vak, kan een carrière in de advocatuur gedag zeggen) onevenredig is.

In reactie in zijn NJB-blog schrijft Gerard Mols dat de Beroepsopleiding is bedoeld om de advocatuur over de gehele breedte een kwaliteitsimpuls te geven. “Dat betekent dat de opleiding voor iedereen gelijk is, en dat dus niet relevant is of men eenpitter is, of in loondienst werkzaam bij een patroon die geïnteresseerd is in de opleiding van de stagiaire, en op de hoogte is van de stand van zaken,” meent Mols. Het is volgens hem dus ook niet relevant of de betreffende stagiair werkzaam is op een Zuidas-kantoor.

Knijp heeft gezegd veel van de oude garde nog denkt in termen van de oude Beroepsopleiding, die tamelijk vrijblijvend was, en in elk geval minder intensief. Mols noemt het merkwaardig dat Knijp daaraan een argument ontleent om de opleiding te vereenvoudigen en minder intensief te maken, “zodat de stagiair inderdaad in zijn kantoor een topprestatie kan leveren”.

Dat is de wereld op zijn kop, vindt Mols. “Beter ware het die zittende garde te informeren over de eisen die aan de stagiaire in de opleiding worden gesteld.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven