Publiek weer welkom in de rechtbanken

Vanaf maandag 17 augustus kan het publiek weer fysieke zittingen bijwonen in rechtbanken en gerechtshoven. Belangstellenden voor openbare rechtszaken moeten zich wel per e-mail aanmelden bij de gerechten. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

Delen:

Publiek weer welkom in de rechtbanken
Foto: Geert Snoeijer

Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken, wordt per gerechtsgebouw een maximum aantal bezoekers vastgesteld waarbij de anderhalvemeternorm gewaarborgd blijft. Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

Ontvangen van publiek

Door de uitbraak van het coronavirus was het vanaf 17 maart voor belangstellenden niet mogelijk om zittingen bij te wonen. Om de openbaarheid van rechtspraak zoveel mogelijk te waarborgen, waren journalisten wel in beperkte mate welkom. Ook zijn er meer uitspraken gepubliceerd en zijn rechtszaken waarvoor grote maatschappelijke belangstelling bestond, live gestreamd. Nu alle gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en fysieke zittingen steeds meer mogelijk zijn, is ook het ontvangen van publiek weer beperkt mogelijk.

Om bij een zaak aanwezig te kunnen zijn, moeten belangstellenden uiterlijk twee werkdagen van tevoren een reservering maken door een e-mail te sturen aan het desbetreffende gerecht.

Bedrijfsjuristen

Procespartijen en advocaten die voor de zitting zijn opgeroepen hoeven zich niet aan te melden. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting (bijvoorbeeld getuigen, bedrijfsjuristen of vertegenwoordigers van overheidsorganen), dan moeten ze via hun advocaat of gemachtigde ruim van te voren toestemming vragen aan de rechter. Het contact daarover loopt via de griffie.

De (beperkte) openstelling van de rechtszaal voor publiek is een belangrijke stap vooruit, vindt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak. “Openbaarheid is één van de fundamenten van de rechtspraak. Daar zijn we ons van bewust. We voelen een grote verantwoordelijkheid om op een verantwoorde wijze waar mogelijk belangstellend publiek te verwelkomen bij zittingen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven