Quirem Medical gaat strategisch partnership aan met Japans bedrijf

Delen:

Medisch technologiebedrijf Quirem Medical, voortgekomen uit het UMC Utrecht, is een strategisch partnership aangegaan met het Japanse Terumo, fabrikant van medische hulpmiddelen op het gebied van interventionele oncologie.

Adviseurs Quirem Medical BV (Jan Sigger):
De Breij Evers Boon (Joris Boon)

Adviseurs Terumo Corporation:
Osborne Clarke (Herke van Hulst), Clifford Chance (Jeroen Thijssen, Tim Heerschop, Jaap Tempelman, Wybren van der Zee, Nolan Groenland, Mark Jan Arends, Tjerk de Jonge)

Herke van Hulst, dealmaker voor Osborne Clarke: “Het betrof een staged transactie onder de gebruikelijk tijdsdruk, waarbij Terumo Corporation een minderheidsbelang, de exclusieve wereldwijde distributierechten en een koopoptie heeft verkregen en waarbij mijn jarenlange ervaring in de internationale transactiepraktijk goed van pas kwam. Een bijzonder element van deze transactie was natuurlijk de samenwerking tussen Japanse en Nederlandse partijen.
De samenwerking met cliënt en de professionaliteit van alle betrokkenen was uitstekend. Ondanks het tijdsverschil van acht uur was de cliënt te allen tijde bereikbaar en beschikbaar voor overleg. Ik hoop van harte dat deze strategische samenwerking er toe zal leiden dat heel veel patiënten met deze therapie behandeld kunnen worden, aangezien zij er baat bij hebben. De samenwerking met cliënt en alle betrokken partijen was zeer productief en resultaat gericht. In december 2015 ben ik overgestapt van Clifford Chance naar Osborne Clarke. Op verzoek van de cliënt en in samenspraak met Clifford Chance kon ik samen met het bestaande team van Clifford Chance deze transactie blijven begeleiden en succesvol afronden. Dit vertrouwen van de cliënt en de uitstekende samenwerking met het Clifford Chance team waardeer ik enorm. Deze deal past in een actuele trend in de Life Sciences sector, waarbij strategische partijen in een vroege fase instappen in jonge bedrijven die actief zijn in de biotech of medische hulpmiddelen. Vaak worden hierbij koopopties bedongen of wordt het bedrijf in zijn geheel overgenomen. Enkele voorbeelden van recente transacties zijn de optiedeal door Pfizer met betrekking tot AM-Pharma waarbij ik optrad voor de verkopende aandeelhouders, de deal door Astra Zeneca met betrekking tot Acerta Pharma, en de overname van Dezima Pharma door Amgen. Voor strategische partijen is dit een vorm van ‘open innovatie’, en kan het gezien worden als een aanvulling op kostbare, jarenlange in-house R&D trajecten. Door een belang te nemen in jonge research bedrijven verschaffen zij zich direct toegang tot veelbelovende nieuwe medicijnen of innovatieve medische hulpmiddelen. De jonge technologiebedrijven kunnen zich op hun beurt door de samenwerking met strategische partijen sneller ontwikkelen en het product naar de markt brengen. Nederland is traditioneel sterk in fundamenteel onderzoek op deze gebieden, en het resultaat van deze jarenlange inspanningen leidt ertoe dat jonge Nederlandse bedrijven in de Life Sciences sector nu in trek zijn bij voornamelijk buitenlandse strategische partijen.
Osborne Clarke heeft al jaren een sterke focus op het gebied van Life Science, Healthcare en Digital Business. Wij treden regelmatig op voor strategische partijen, maar ook veelvuldig voor VCs en ondernemingen in deze sectoren. In januari ben ik samen met een aantal Life Science Partners van Osborne Clarke uit Londen en Duitsland naar het JP Morgan Healthcare conference in San Francisco en ons kantoor in Palo Alto geweest waar we veel cliënten hebben gesproken en nieuwe contacten hebben gelegd. Ook bezocht ik met mijn corporate partner Christine Brinkman ons eigen congres over Digital Health, een gebied waar veel gebeurt en dat uitstekend past binnen de ervaringen op het gebied van Digital Business en Life Sciences van dit kantoor.
Gezien de ontwikkelingen in de sector en onze pijplijn verwacht ik veel activiteit in 2016 en met name ook buitenlandse belangstelling voor Nederlandse innovatieve bedrijven. Deze belangstelling zal niet alleen uit Amerika, maar zeker ook uit Azië komen. Ik denk dat wij uitstekend gepositioneerd zijn om cliënten bij transacties in deze sector op het hoogste niveau bij te staan.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven