‘Quotum voor allochtone rechters’

Delen:

Sylvia van der RaadDe organisatie-antropoloog Sylvia van der Raad vindt dat er een quotum moet komen voor allochtone rechters. Dat zei ze op maandag 16 mei in het programma De Ochtenden op Radio 1. Van der Raad heeft onderzoek gedaan naar het gebrek aan diversiteit binnen de advocatuur en de rechterlijke macht.

Hoewel de collegebanken aardig gevuld zijn met allochtone studenten, blijft het aantal allochtonen binnen de rechterlijke macht verwaarloosbaar laag, zegt Van der Raad “Het gaat niet vanzelf beter,” meent ze. “Daarom zijn harde maatregelen nodig. Een quotum moet deel uitmaken van een groter geheel van maatregelen.”

Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak is tegenstander van zo’n quotum. “We vinden het belangrijk om mensen van verschillende achtergronden aan te trekken, maar een quotum zien we niet zitten. We kunnen beter ons arbeidsmarktbeleid zo inrichten en verbeteren en de cultuur binnen de organisatie zo bijstellen dat de mensen vanzelf komen. Als we de drang van binnen hebben, dan is dwang van buitenaf niet nodig.”
“We hebben de goede sollicitanten nodig,” vindt Bakker. Het zegt volgens hem niet zo veel dat er nu veel allochtone juristen afstuderen. “Wij halen onze mensen uit de groep die vijftien tot twintig jaar geleden afstudeerde.” Op dit moment heeft 7 procent van de nieuwe rechters een niet-westerse achtergrond. Bakker hoopt dat allochtonen dezelfde groei meemaken als vrouwen. “Binnen de rechterlijke macht is een duidelijke meerderheid nu vrouw.” Hij geeft wel toe dat de rechterlijke macht een duidelijke subcultuur heeft. “Het is ook een vorm van invechten.”

Hij wijst verder op de kwaliteitseisen. “We hebben een enorm talig beroep, je moet in het Nederlands mee kunnen. Als je een uitspraak motiveert, moet je beheersing van het Nederlands uitstekend zijn. Dat is een handicap gebleken bij mensen van wie Nederlands niet de moedertaal is. Maar dat geldt minder voor tweede generatie.”

In de advocatuur is de situatie iets beter dan binnen rechterlijke macht, zegt Van der Raad. Maar ook daar ervaren allochtonen een gevoel van uitsluiting. Bij grote kantoren kan een allochtone sollicitant volgens haar te horen krijgen: “Je zult wel geen alcohol drinken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven