Raad adviseert tot aanpassing van het longstaybeleid in de tbs

Het huidige zogenoemde longstaybeleid voor tbs’ers die ‘onbehandelbaar’ zijn, moet worden aangepast. Dat adviseert de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris Albayrak.

Longstayafdelingen zijn bedoeld voor tbs-ers bij wie de doelstelling van resocialisatie geen realistisch perspectief is. Deze patiënten worden niet langer behandeld met de bedoeling hen in de maatschappij terug te brengen. Verlof is voor hen uitgesloten. Het aantal tbs’ers in een longstayafdeling , is de laatste jaren fors gegroeid.

De RSJ wil dat er door een rechter wordt gekeken of een ‘onbehandelbare’ tbs’er op een longstayafdeling wordt geplaatst. In de huidige situatie beslist de minister van Justitie. Een andere mogelijkheid is volgens de RSJ het afschaffen van het huidige longstay-beleid. De Raad adviseert de minister beide opties te onderzoeken. Afschaffen van het longstaybeleid is van beide opties de meest vergaande oplossing, en vraagt om voldoende draagvlak. Omdat er al veel aan de tbs wordt verbeterd en er vooral veel extra aandacht is voor de maatschappijbeveiliging, is dit draagvlak nu wellicht tot stand te brengen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven