Juridisch nieuws

Raad rectificeert over de zaak Westenberg-Smit

Beeld: Raad voor de rechtspraak

De Raad voor de rechtspraak rectificeert zijn uitspraak uit 2006 over advocaat Hugo Smit donderdag in NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad. De rectificatie volgt op de uitspraak van de Hoge Raag dat zowel de Raad als rechter Hans Westenberg onrechtmatig handelde tegen Smit.

De Hoge Raad stelde vorige week definitief vast  dat de uitlating in de brief uit 2006 van de Raad aan een Tweede Kamerlid over deze kwestie onrechtmatig was. Daarmee lijkt het einde aan de langslepende juridische affaire tussen Westenberg en Smit nabij.

In 2004 Smit vertelde in het boek Topadvocatuur dat Westenberg met advocaten, waaronder hemzelf, in een lopende zaak had gebeld. Westenberg eiste rectificatie en ontkende dat dit was gebeurd. De Raad voor de rechtspraak viel Westenberg bij en stelde in een brief stelde dat ‘het handelen van mr. Smit niet door de beugel kan en schadelijk is voor het functioneren van de rechtspraak’.

Nu definitief is komen vast te staan dat er wel degelijk telefonisch contact is geweest, moet de Raad voor de rechtspraak die uitlating verplicht rectificeren. In de rectificatie schrijft  rechtbankvoorzitter Frits Bakker: ‘Die beschuldiging was onnodig diffamerend en onvoldoende gefundeerd en is later ook onjuist gebleken. Bij voormeld arrest heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch deze beschuldiging onrechtmatig geacht jegens mr. Smit. Mr. Smit is door die beschuldiging in zijn eer en goede naam aangetast.’

Schadevergoeding

De financiële gevolgen van deze uitspraak zijn voor Westenberg mogelijk gigantisch. Het gerechtshof gaat de schadevergoeding vaststellen die Smit krijgt. Smit zou hebben gevraagd om een bedrag van 5 miljoen euro. Bovendien stelde Kamerlid Michiel van Nispen (SP) deze week schriftelijke vragen aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) omdat hij wil weten of de advocaatkosten voor de gerechtelijke procedures nu worden teruggevorderd op Westenberg.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand