Raad van State bezorgd over juridische expertise ‘Den Haag’

Delen:

Beeld bij RvS bezorgdDe Raad van State maakt zich grote zorgen over de juridische kennis bij politici en ambtenaren. In de vele regeer-, bestuurs- en beleidsakkoorden gaan juridische en praktische bedenkingen steeds minder zwaar wegen dan de moeizaam bereikte overeenstemming, betoogde vicevoorzitter Piet Hein Donner bij de presentatie van het jaarverslag op dinsdag 5 april.

Politieke overeenstemming gaat vaak vooraf aan toetsing van wat volgens het recht en in de praktijk mogelijk en haalbaar is, schrijft de Raad in zijn jaarverslag. Deze ontwikkeling stelt volgens de Raad hoge eisen aan de besluitvorming, en daar schort het aan. “Als bij de uitvoering van afspraken niet meer getoetst wordt op nut, noodzaak, doelmatigheid of juridische juistheid van de maatregelen, zijn voldoende kennis van en inzicht in juridische mogelijkheden en beperkingen op het moment van overleg en overeenstemming noodzakelijk. Het is zorgelijk om vast te stellen dat de aanwezigheid van juridische kennis en vaardigheid op het moment van beleidsvoorbereiding en besluitvorming eerder af dan toe lijkt te nemen.

De Raad vervolgt: “Het verenigen van maatschappelijke dynamiek en betrouwbare bestendigheid vereist een juridische vaardigheid en een gevoel voor de waarden van de rechtsstaat die meer is dan kennis van de geldende regels.” Het ontbreken daarvan en het verwaarlozen van de kennis en inzichten van het recht bij de besluitvorming zijn volgens de Raad een bedreiging voor het duurzaam functioneren van de rechtsstaat in Nederland. “Dan dreigen de waarden van de rechtsstaat sluitpost te worden in het streven naar resultaat, snelheid en draagvlak.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven