Raad van State biedt online inkijkje in ‘Kneuterkunst’

Nu rondleidingen door het monumentale pand van de Raad van State er in coronatijd niet in zitten, biedt de Raad een digitaal alternatief met de serie ‘Kneuterkunst’. Wekelijks wordt op Instagram een kijkje in pand of tuin gegeven. Onlangs was bij een hieraan gekoppelde prijsvraag een “collectorsitem” te winnen: een RvS-mondkapjesset.

Delen:

Raad van State biedt online inkijkje in Kneuterkunst
Schilderij H.M. Koningin Beatrix van Herman Gordijn (foto: Raad van State)

De op 9 april in het leven geroepen Kneuterkunstserie is een leuke manier om in contact te blijven met het publiek, nu fysieke ontmoetingen tijdelijk niet mogelijk zijn, aldus een woordvoerder van de Raad van State. “Er is zóveel te zien in ons historische pand en er is zóveel over te vertellen. We hebben verschillende soorten kunstwerken staan en hangen, die we grotendeels in bruikleen hebben van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.”

Leuke weetjes

Raad van State biedt online inkijkje in Kneuterkunst.1
Foto: Raad van State

Doel van de online kunstserie is om geïnteresseerden een inkijkje te geven en te informeren, onder meer door leuke weetjes te delen. “De ene keer laten we een schilderij of beeld zien, een andere keer kiezen we voor een vertrek in het pand of voor de tuin. Soms gaan de updates over grote kunststukken, soms is er juist aandacht voor details.”

Balzaal, beelden en portretten

En zo krijgen volgers de ene week een kijkje in de balzaal die koning Willem II voor zijn vrouw Anna Paulowna liet ontwerpen, of de Gotische zaal die in 1842 voor het eerst werd gebruikt voor het huwelijk van prinses Sophie, dochter van Willem II en Anna Paulowna. In andere berichten worden schilderijen getoond, waaronder werken die de Raad tijdelijk in bruikleen heeft van Paleis Het Loo dat nog verbouwd wordt.

Op Koningsdag, de verjaardag van de voorzitter van de Raad van State, was het beeld te zien van koning Willem-Alexander in de portretgalerij langs de Parkstraat. In het pand hangen meerdere portretten van Nederlandse vorsten en vorstinnen, zoals het schilderij van toenmalig koningin Beatrix met wapperende mantel, dat Herman Gordijn in 1982 schilderde en dat in 2017 was opgenomen in een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Eigen werk

Ook worden er foto’s gedeeld van de Franse tuin en de beelden erin, zoals de danseressen van kunstenaar Eric Claus, personages uit de commedia dell’arte. “We nodigen ook collega’s van de Raad van State uit om foto’s te maken.” Zo werd een foto geplaatst die een medewerker maakte van de verlichting in een van de trappenhuizen.

Groei

Er is voor gekozen om een inkijkje te bieden via Instagram, omdat dit een medium is dat zich bij uitstek richt op beeld, aldus de woordvoerder. “Op Instagram hebben we veel jonge volgers, maar ook meer ervaren juridische professionals volgen ons. Soms stellen volgers een vraag naar aanleiding van een update. We merken dat mensen de serie leuk vinden. Sinds april zien we een flinke groei in het aantal volgers.”

Cadeautje

Onlangs koppelde de Raad een prijsvraag aan de kunstserie. “We hadden enkele mondkapjes over die we voor de Raad van State hebben laten maken. Het leek ons een leuk idee deze als cadeautje weg te geven aan degene die raadde dat het koningin Wilhelmina was die in 1898 door H. Bongaerts was afgebeeld en ook de titel van het schilderij wist.” Vier winnaars kregen een set mondkapjes thuisgestuurd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven