Raad van State hanteert eenvoudigere dicta

Delen:

Beeld: Pixabay

Sinds 1 oktober 2018 gebruikt de Afdeling advisering van de Raad van State nieuwe dicta om aan te geven wat haar eindoordeel is over wetsvoorstellen en andere soorten regelgeving. De Raad gebruikt voortaan vier dicta, in plaats van zes. Ook zijn de dicta vereenvoudigd. De Afdeling advisering wil zo de boodschap van haar adviezen beter overbrengen.

Aan het slot van het advies geeft de Afdeling advisering haar eindoordeel over het wetsvoorstel. Dit wordt het dictum genoemd. De ervaring leert, aldus de Raad van State, dat de zes dicta die werden gebruikt, en het onderscheid daartussen, niet altijd door iedereen goed werden begrepen. Daarnaast past het aanpassen van de dicta in het streven van de Afdeling advisering om eerder, breder en scherper te adviseren. Tegenwoordig gebruikt de Raad van State nog maar vier dicta: ‘geen opmerkingen’, ‘een aantal opmerkingen’, ‘aantal bezwaren’ en ‘ernstige bezwaren’. Deze laatste twee dicta zijn de zogeheten ‘zware dicta’. Wetsvoorstellen met een zwaar dictum moet het kabinet opnieuw bespreken in de ministerraad.

Sinds 1 oktober krijgen ook adviezen over initiatiefwetsvoorstellen een dictum. Dit deed de Afdeling advisering eerder niet bij wetsvoorstellen die afkomstig zijn van Tweede Kamerleden. Door dat nu wel te doen, wordt voor de initiatiefnemers van wetsvoorstellen duidelijker wat de Afdeling advisering van het voorstel vindt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven