Raad van State vaker negatief advies over wetten

Delen:

De Raad van State (RvS) oordeelt veel vaker negatief over wetsvoorstellen van kabinet-Rutte dan over die van het laatste kabinet van Balkenende. Dat berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van de RvS. Volgens RTL is de RvS met name negatief over wetsvoorstellen die voortvloeien uit het regeer- en gedoogakkoord.

Vergeleken met het eerste jaar van het kabinet Balkenende-IV (2007) krijgen wetsvoorstellen van het kabinet-Rutte 60 procent vaker een negatief oordeel. De RvS oordeelt volgens RTL met name negatief over wetsvoorstellen die voortvloeien uit het regeer- en gedoogakoord. Over invoering van minimumstraffen zegt de Raad bijvoorbeeld dat het kabinet te veel op de stoel van de rechter gaat zitten. En het boerkaverbod is volgens de RvS een veel te zwaar middel en in strijd met de vrijheid van godsdienst. Een ander voorstel waarover de RvS negatief is, is het verhogen van de griffiekosten. Daarmee zou het kabinet een te hoge drempel opwerpen voor mensen die hun recht willen halen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven