Raad van State: zorgvuldigheid wetgevingsproces in gevaar

Delen:

Piet Hein DonnerDe politieke wilsvorming gaat in deze (economisch) roerige tijden sneller dan het wetgevingsproces waardoor de zorgvuldigheid soms in het geding komt. Daarmee krijgt wetgeving meer het karakter van beleid dat aan frequente wijzigingen onderhevig is. Onder meer dat staat in het jaarverslag van de Raad van State dat vicepresident Piet Hein Donner vandaag presenteerde.

“Juist ook in tijden van (stelsel)verandering moet wetgeving aan inhoudelijke kwaliteitseisen voldoen en moet de wetgevingsprocedure ordentelijk verlopen. Dit betekent in de eerste plaats een zorgvuldige voorbereiding. In een aantal gevallen stelde de Afdeling advisering vast dat de motivering van wezenlijke onderdelen van een wetsvoorstel verbetering behoefde.” Aldus de Raad.

In 2012 is de Afdeling advisering een aantal keren gestuit op de situatie dat een wetsvoorstel voor advies werd voorgelegd, terwijl reeds belangrijke stappen waren gezet of op stapel stonden in het kader van de uitvoering van datzelfde wetsvoorstel. “In dergelijke gevallen is wetgeving niet langer normerend vooraf, maar heeft zij vooral de functie van legalisering/legitimering achteraf. Dergelijke situaties roepen vanuit het oogpunt van zowel legaliteit als democratische legitimiteit vragen op.” Voorbeelden daarvan waren de invoering van prestatiebekostiging in het hoger onderwijs en de instelling van de Autoriteit Consument en Markt.

Klik voor het gehele jaarverslag hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven