Raad voor de rechtspraak: Griffierechten nog steeds te hoog

Delen:

De Raad voor de rechtspraak vindt de bijgestelde plannen van het kabinet voor de griffierechten onacceptabel. De aangepaste plannen vormen volgens de Raad nog steeds een ernstige belemmering voor de toegang tot de rechter.

Sommige tarieven zijn weliswaar verlaagd ten opzichte van die in de eerdere plannen, maar dan nog gaat het om een zeer grote verhoging in vergelijking met de huidige situatie, aldus de Raad.

Tegenover de verlaging van enkele tarieven staat een enorme verhoging van de tarieven in civiele zaken met een groot financieel belang. De Raad heeft hier bezwaar tegen en vreest dat deze zaken niet meer aan de rechter voorgelegd zullen gaan worden. De Raad: “Niemand is hierbij gebaat”.

Volgens de Raad staat het te betalen tarief in deze zaken bovendien in geen enkele verhouding tot de werklast die het gaat opleveren. “De plannen zullen leiden tot een vergroting van de administratieve lasten, het rondpompen van (overheids)geld en het optuigen van bureaucratie.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven