Raad voor de rechtspraak kritisch over adviesrecht slachtoffers

Delen:

spreekrechtNet als het kabinet wil ook de Raad voor de rechtspraak meer ruimte voor het slachtoffer in het strafproces. Maar volgens de Raad voorziet een uitbreiding van het bestaande spreekrecht waarschijnlijk beter in de behoeften van slachtoffers dan het adviesrecht van slachtoffers dat het kabinet nu voorstelt. Dit stelt de Raad in zijn advies over het wetsvoorstel waarin slachtoffers en nabestaanden het recht krijgen de rechter. 

De Raad meent dat het grootste risico is dat slachtoffers die van het adviesrecht gebruik gaan maken zich op de zitting opnieuw slachtoffer zullen voelen, maar nu slachtoffer van de gang van zaken tijdens het proces. “Dat kan gaan gebeuren, als het slachtoffer als getuige moet worden gehoord en als er bij het slachtoffer te hoge verwachtingen ontstaan. De rechter zal immers lang niet altijd rekening kunnen houden met het advies. Een tweede risico is dat de plek van het slachtoffer in het proces sterk wordt gejuridiseerd en dat het straks minder dan nu gaat om de beleving en de gevoelens van het slachtoffer.” Aldus de Raad.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven