Raad voor Rechtsbijstand publiceert ‘nulmeting’

Delen:

Foto: Pixabay

Advocaten en mediators zijn redelijk tevreden over de kwaliteit van het Juridisch Loket: ze geven gemiddeld een 6,4. Loketklanten beoordelen de dienstverlening van het Juridisch Loket met een 7,8 en de deskundigheid met een 7,9. Ook zijn ze goed te spreken over de kwaliteit van toevoegingsadvocaten.

Dat blijkt uit een zogenoemde nulmeting die de Raad voor Rechtsbijstand heeft laten uitvoeren. Dat onderzoek was nodig omdat het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand in de toekomst een aantal veranderingen te wachten staat – bijna onvermijdelijk na de rapporten van de commissies-Wolfsen, -Barkhuysen en -Van der Meer. Om goed in kaart te brengen wat daarvan de effecten zullen zijn heeft de Raad met deze ‘nulmeting’ onderzocht wat de kwaliteit, passendheid en doelmatigheid zijn van de diensten van advocaten, mediators en medewerkers van het Juridisch Loket die via het stelsel worden ingeschakeld. Zo’n nulmeting (per eind 2016) maakt het mogelijk om op termijn de gevolgen van diverse maatregelen te kunnen vaststellen.

Uit het onderzoek blijkt dat advocaten en mediators redelijk tevreden zijn over de kwaliteit van het Juridisch Loket. Sociaal raadslieden lijken iets positiever. Zijn benadrukken de deskundigheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het Juridisch Loket. Ketenpartners ervaren de dienstverlening van rechtsbijstandverleners als ‘wisselend’ maar zijn over het algemeen positief.

Rechtszoekenden beoordelen de dienstverlening van medewerkers van het Juridisch Loket met een 7,8, en de deskundigheid met een 7,9. Toevoegingsgebruikers met een straftoevoeging geven hun strafrechtadvocaat gemiddeld een 8,3. Slechts 14 procent zegt in bij een eventuele tweede keer naar een andere advocaat te willen gaan, de grote meerderheid zou opnieuw kiezen voor dezelfde advocaat.

Loketklanten zijn ook tevreden over de bekendheid, vindbaarheid en bereikbaarheid van het Juridisch Loket, en ze vinden makkelijk een geschikte advocaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven