‘Raad voor Rechtsbijstand, stop met die 700.000 brieven per post!’

In een open brief roept advocaat Ton van Mil de Raad voor Rechtsbijstand op te stoppen met het versturen van papieren post aan advocaten en cliënten. Al die brieven kunnen volgens hem net zo goed per mail.

Delen:

Depositphotos_6255916_s-2019-stapel post-91037b68
foto: Depositphotos

“Wederom ontving ik vandaag veel onnodige post van u”, begint de open brief, die Van Mil ook op LinkedIn publiceerde. “Elke brief wordt door u apart verzonden, waardoor ik een paar dagen per week meerdere enveloppen van u ontvang. Vandaag waren het er maar liefst negen. Bij heel veel collega’s is dit ook zo.”

 700.000 enveloppen per jaar

Een deel van de correspondentie, bijvoorbeeld over ‘gewone’ toevoegingen, gaat digitaal via het systeem van de Raad voor Rechtsbijstand. Maar er gaat ook nog steeds een deel per fysieke post, zoals correspondentie over toevoegingen als gevolg van ‘een last tot toevoeging’ van de rechtbanken, alle correspondentie met mediators en de vaststelling vergoeding piket.
Aan de hand van de jaarcijfers van de Raad becijferde Van Mil dat het om zeker 700.000 enveloppen met inhoud per jaar gaat.

Port

Van Mil, die portefeuillehouder Gefinancierde Rechtshulp van Raad van de Orde van Advocaten in Limburg is, heeft het onderwerp meer dan een jaar geleden in een portefeuillehoudersoverleg al eens te berde gebracht. Maar er is sindsdien niets gebeurd.
Vandaar nu ook zijn oproep aan de  Raad voor Rechtsbijstand om te stoppen met het versturen van post in alle zaken en voortaan gewoon per e-mail, of eventueel via het beveiligde platform Zivver, te corresponderen. Beter voor het milieu, en het scheelt honderdduizenden euro’s aan port per jaar, zoals Van Mil aan het eind van zijn brief constateert. Om daaraan toe te voegen: “Die kunt u toch beter besteden, bijvoorbeeld aan onderbetaalde advocaten?”

Implementatie Zivver

In een reactie onder de oproep van LinkedIn meldt Rick Goud, CIO van Zivver, dat de Raad voor Rechtsbijstand bezig is met de implementatie van Zivver en dat binnenkort de “brede uitrol” daarvan begint. Of dat ook betrekking heeft op de informatiestroom waarover Van Mil het heeft weet Goud niet precies, maar dat hij zal het zeker laten aankaarten: “want dat lijkt me qua snelheid, kosten, gebruiksvriendelijkheid en milieu en win-win-win-win!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven