Raadsheer te oud: hoger beroep moet over

Delen:

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (foto: Rechtspraak)

Het hoger beroep in een zaak tegen een 22-jarige automobilist die een 16-jarige jongen dood reed, moet opnieuw. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de zaak opgeschort. Oorzaak: het bereiken van de leeftijd van zeventig van een van de drie raadsheren.

Artikel 46h lid 3 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren luidt: met ingang van de eerste dag van de maand volgende op die waarin de rechterlijk ambtenaar de leeftijd van zeventig jaren heeft bereikt, wordt hij bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Minister ontslagen.

Laatste zitting

Een van de drie raadsheren die het hoger beroep in de aanrijdingszaak van de man uit Almelo behandelden, werd in januari zeventig. In die maand deed hij nog zittingen, zo ook deze zaak: het was zijn laatste zitting, op 31 januari. Het hof had er niet bij stilgestaan dat de uitspraak in de zaak in februari viel en dat de raadsheer dan niet meer bevoegd was. Toen ze zich dat realiseerden kwamen de raadsheren tot de conclusie dat in deze samenstelling geen arrest kon worden gewezen.

Verbijsterd

De nabestaanden, de verdachte en zijn familie waren van tevoren op de hoogte gesteld, zodat zij niet tevergeefs naar het gerechtshof in Arnhem kwamen. De nabestaanden vertelden aan het AD zich “verbijsterd, verdrietig en uit het veld geslagen” te voelen door de blunder van het gerechtshof. “Wij hebben veertien maanden tegen het hoger beroep opgezien. Nu hadden we dit achter de rug en hoopten we vandaag op een uitspraak van het gerechtshof”, aldus de moeder.

Het hof betreurt de gang van zaken. Wanneer het hoger beroep opnieuw zal worden behandeld is nog niet duidelijk.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven