‘Raamprostitutiebedrijf mag advocaatkosten scheidende dga betalen’

Delen:

4 juli Advocaatkosten scheidende dgaDe directeur-grootaandeelhouder van een raamprostitutiebedrijf mag de advocaatkosten die zijn gemaakt bij haar echtscheiding laten betalen door haar bv. Dat besliste het Gerechtshof Amsterdam.

De bv houdt zich bezig met de verhuur van woningen en de uitoefening van een raamprostitutiebedrijf. Toen de vrouwelijke dga, die 90 procent van de aandelen had, na 21 jaar ging scheiden, liet ze haar bedrijf de advocaatkosten voor de echtscheiding betalen. De Belastingdienst pikte dat niet, maar de vrouw kreeg van het Gerechtshof Amsterdam alsnog gelijk.

Zij betoogde dat de bv er belang bij had dat de aandelen in haar handen zouden blijven. Als de aandelen bij de boedelverdeling aan de ex-echtgenoot zouden worden toebedeeld, bestond de kans dat de exploitatievergunning zou worden ingetrokken omdat de ex-echtgenoot een strafblad heeft.

Het Hof acht het aannemelijk dat de procedure over de scheiding van de gemeenschappelijke boedel mede betrekking heeft gehad op de toedeling van de tot de gemeenschap behorende aandelen in de bv, en ook acht het hof het aannemelijk dat de bv er belang bij had dat de ex-echtgenoot geen aandeelhouder zou worden, omdat anders de onderneming waarschijnlijk zou moeten stoppen. Een deel van de advocaatkosten kan daarom voor rekening van de bv komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven