“Raio-opleiding overbodig”

Delen:

Niet iedereen is ongelukkig over het plan om flink te bezuinigen op de Raio-opleiding. Zo zegt Hans den Tonkelaar, vice-president van de rechtbank Arnhem en bijzonder hoogleraar rechtspraak aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat het besluit hiertoe een beetje als een donderslag bij heldere hemel komt, maar: “de opleiding kan zo langzamerhand ook wel worden gemist.”

Den Tonkelaar: “De Raio-opleiding is gestart in 1957 om te zorgen voor een eigen kweek aan rechters. Maar inmiddels constateren we dat bij de juridische ondersteuning van de Rechtspraak afgestudeerde juristen werken die in veel gevallen zo goed zijn dat zij kunnen doorstromen naar het rechterschap. In 1957 bestond die ondersteuning nog niet uit juristen, een enkeling daargelaten. Nu is er dus een echte eigen kweek ontstaan uit de mensen die bij de rechtbanken en hoven werken. Dat op zichzelf maakt de Raio-opleiding overbodig. Ook de instroom van buitenaf, rio’s, levert opvallend goede mensen op de laatste jaren. Er moet goed worden nagedacht over het ombuigen van de aandacht naar de rio’s en vooral naar die doorstromers van binnenuit. Voor de doorstromers moet een net zo degelijke opleiding als de leergang voor de rio’s en de raio’s worden ontwikkeld.”

Den Tonkelaar ziet het wel zitten dat vanaf 2012 nog maar 25 mensen zullen worden toegelaten tot de Raio-opleiding. “Daardoor kan je nog selectiever zijn en het mooi afbouwen. Dat komt de kwaliteit en het niveau van de raio’s, waar de laatste jaren discussie over bestaat, alleen maar ten goede.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven