Randstadkantoren optimistischer over groei van winst en omzet dan regio

Kleine en middelgrote advocatenkantoren in de Randstad zijn optimistischer dan de kantoren in andere regio’s over de winst- en omzetverwachtingen. Dat blijkt uit het onderzoek Kleos benchmark advocatuur 2021.

Delen:

Randstadkantoren optimistischer over groei van winst en omzet dan regio - Mr. online

Het onderzoek is voor het vierde jaar op rij uitgevoerd door de Legal Software tak van Wolters Kluwer in Nederland. In deze benchmark zijn alleen de kleine en middelgrote advocatenkantoren (in totaal 187) onderzocht. De helft daarvan komt uit de Randstad (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht). Iets meer dan helft zijn nichekantoren, de rest zijn full-service kantoren.

Kleos Benchmark advocatuur 2021 geeft inzicht in de uurtarieven van advocatenkantoren (uitgesplitst per rechtsgebied en regio), de groeiverwachting van advocatenkantoren (personeelsbestand, omzet en winst), het geschreven aantal declarabele uren per dag, de belangrijkste functionaliteiten van software (nieuw) en de wijze waarop advocatenkantoren het komende jaar willen groeien.

Uurtarief

Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde uurtarief ligt op 225 euro. In de Randstad is dat 234 euro (een fractie lager dan in 2020) en bij de regiokantoren 215 euro (een fractie hoger dan in 2020). De uurtarieven in de regio zijn al enkele jaren (licht) aan het stijgen, in de Randstad schommelen ze de laatste vier jaar rond de 230 euro. Insolventierechtadvocaten hebben het hoogste uurtarief (272 euro, dagomzet 1.545 euro), strafrechtadvocaten het laagste (195 euro, dagomzet 975 euro). Gekeken naar de bruto dagomzet per fee-earner zijn advocatenkantoren er gemiddeld 105 euro op vooruitgegaan. Binnen de verschillende rechtsgebieden is met name strafrecht erop achter uitgegaan (minus 127 euro) en zijn IT/ICT-recht en insolventierecht de grootste stijgers met een toename van  de bruto dagomzet boven de 300 euro per fee-earner.

Declarabele uren

Dagelijks maken advocaten 5,2 declarabele uren in zowel de Randstad als daarbuiten. Wel is de Randstad het afgelopen jaar iets gezakt (stond vorig jaar op 5,3 uur) en is de regio licht gestegen (stond in 2020 op 5,0 uur).

Omzet en winst

Randstadkantoren verwachten dat hun omzet en winst wat harder groeit dan de regiokantoren. De grotere winsten moeten worden gehaald van méér klanten en meer declarabele uren. Vooral in de Randstad denken ze dat de winstgroei kan worden gerealiseerd met andere uurtarieven en andere prijsmodellen. Verlagen van de overhead zal weinig zoden aan de dijk zetten, verwachten de kantoren. Opvallend is dat de fee earners hogere verwachtingen hebben van de groei van hun kantoor dan de juridisch medewerkers. Zowel de Randstad- als de regionale kantoren willen komend jaar meer inzetten op cliëntacquisitie, het aantrekken van nieuw personeel (vooral in de Randstad) en visie- en strategievorming.

Iets minder dan helft (43 procent) van de kantoren verwacht dat het aantal fee earners het komende jaar gaat groeien, een voorzichtige stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook verwacht 56 procent van de kantoren dat de winst het komende jaar zal toenemen, een daling van vier procentpunten vergeleken met vorig jaar. Een derde (35 procent) verwacht dat de winst op hetzelfde niveau blijft als in 2020.

Download hier het onderzoek Kleos benchmark advocatuur 2021.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven