Rapporten Pieter Baan Centrum zorgvuldig en professioneel

Delen:

Pieter Baan CentrumDe rapportages die het Pieter Baancentrum (PBC) maakt voor het ministerie van Justitie zijn zorgvuldig en professioneel. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het PBC onderzoeken gedragsdeskundigen verdachten van ernstige delicten. Per jaar worden ca. 250 personen onderzocht. Vervolgens adviseren de gedragsdeskundigen aan de rechter of het Ministerie van Justitie over de toerekeningsvatbaarheid, de kans op recidive en een eventuele behandeling van de verdachte.

De doorlichting van het Pieter Baan Centrum (PBC) werd in april 2008 door staatssecretaris Albayrak van Justitie toegezegd tijdens een spoeddebat over de werkwijze van het PBC. De inspecties schrijven in het inspectierapport dat ‘de Pro justitia rapportage van het PBC door middel van een zorgvuldig en professioneel gevoed diagnostisch- en observatieproces tot stand komt.’ De inspecties vragen wel aandacht voor de kwetsbare continuïteit van de groepsobservaties in verband met het hoge personeelsverloop op enkele afdelingen, maar constateren ook dat niet is gebleken dat de kwaliteit van de rapportages direct in het geding is geraakt. Ook het toenemend aantal weigeraars onder de observandi achten de inspecties zorgelijk; in dat geval voert het PBC de observatie wel zo goed mogelijk uit en geeft dan duidelijk de beperkingen en reikwijdte van de rapportage aan.

De inspecties benadrukken in hun rapport dat de directie van het PBC met de strategie van de in 2006 ingezette reorganisatie de goede weg is opgegaan. De inspecties delen de opvatting dat bij de klinische rapportages uitgegaan moet worden van een multidisciplinaire verantwoordelijkheid en dat er gewerkt moet worden met zogeheten ‘evidence based’ methoden en technieken volgens de laatste stand van de wetenschap. Wel manen de inspecties het PBC nu ook de knoop door te hakken en te bepalen wat de nieuwe koers van het observatieproces wordt, zodat alle medewerkers weten welke bijdrage van hen verwacht wordt.

De inspecties verwachten van het PBC wel dat er meer aandacht wordt besteed aan het veiligheidsbeleid. De beveiligingsfunctionarissen moeten, met behoud van de goede en informele contacten met het overige personeel, wel meer professionaliteit en distantie in acht nemen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven