Rechtbank Assen laat jong door oud opleiden

Delen:

De rechtbank in Assen heeft in vergelijking met de overige rechtbanken in Nederland veel vijftigplussers in dienst. Om de vakkennis van vertrekkende rechters binnenshuis te houden, heeft de rechtbank een project bedacht waarbinnen oudere rechters nieuwe collega’s opleiden. Dat maakte een woordvoerder van de rechtbank vrijdag bekend.

De Asser rechtbank is met het project begonnen en heeft het idee neergelegd bij de Raad voor de Rechtspraak, het overkoepelende orgaan voor rechtbanken en gerechtshoven. De woordvoerder sluit niet uit dat andere rechtbanken die met hetzelfde probleem kampen, het idee overnemen.

In de periode tot 2012 verlaten vijf rechters de rechtbank in Assen omdat zij met pensioen gaan. “Vijf van de veertig is in verhouding veel’’, aldus de woordvoerder. “Een schat aan kennis dreigt hierdoor verloren te gaan.’’ Om dit tegen te gaan zijn de oudere rechters geïnterviewd en is hun vakkennis in kaart gebracht. Nieuwe rechters worden eerder aangesteld dan het moment waarop de oude garde vertrekt. “Hierdoor krijg je tijdelijk overcapaciteit. In die periode worden de nieuwe rechters door hun vertrekkende collega’s ingewerkt en gecoached’’, aldus de woordvoerder. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven