Rechtbank Breda omgetoverd tot filmset

Het Bredase gerechtsgebouw aan de Stationsstraat opende een weekend lang zijn deuren voor de opnames van een film over de gelauwerde en geplaagde militair Marco Kroon.

Delen:

RBZWB-breda_highRes-c151002b
De hoofdingang van de rechtbank te Breda.

De militaire carrière van majoor Marco Kroon kenmerkt zich door hoge pieken en diepe dalen. Voor zijn verdiensten als pelotonscommandant op een missie in de Afghaanse provincie Uruzgan kreeg hij in 2009 een ridderkruis opgespeld in het kader van de Militaire Willems-Orde, de hoogst mogelijke onderscheiding in het krijgswezen.

Wapenbezit en wildplassen

Maar sindsdien kende de gedecoreerde Brabander ook minder heroïsche momenten, met alle publiciteit van dien. In 2011 begon tegen hem een strafproces wegens vermeend cocaïne- en wapenbezit. Van het eerste werd hij vrijgesproken. In 2019 volgde het ‘wildplasincident’: Kroon werd tijdens de carnavalsviering op heterdaad betrapt, waarna hij naar de betreffende agenten verbaal en fysiek over de schreef zou zijn gegaan. Hij werd gestraft met een werkstraf van honderd uur wegens mishandeling en schending van de eerbaarheid.

In de film De Vuurlinie worden zowel zijn heldendaden als misstappen belicht. Regisseur Roel Reiné wil vooral in beeld brengen wat uitzending naar een oorlogsgebied doet met een mens, en bracht daarvoor een sterrencast bijeen. De rol van Kroon wordt vertolkt door Waldemar Torenstra, zijn advocaat Geert-Jan Knoops door Jeroen Spitzenberger. Pierre Bokma kruipt in de huid van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Leentoga

De film is overigens losjes gebaseerd op de werkelijkheid: de acteurs kregen de vrijheid om hun personages zelf in te vullen. Reiné wilde van de verfilming namelijk geen biografie maken. Zo is ook het gerechtsgebouw in Breda niet de locatie waar Kroon destijds terechtstond – dat was de Arnhemse rechtbank. Niettemin stelde men in Noord-Brabant het complex graag beschikbaar voor de opnames.

Wel werd daaraan voorafgaand het script kritisch gelezen, om na te gaan of de reputatie van de rechtbank niet te grabbel zou worden gegooid, vertelt een woordvoerster aan BN DeStem. Ook werden aan de acteurs toga’s uitgeleend voor een “professionele en realistische uitstraling.”

De Vuurlinie gaat in september 2023 in première.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven