Rechtbank Den Haag behandelt MH17-proces

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechtbank Den Haag behandelt MH17-proces
Foto: Depositphotos

De berechting van vier verdachten die door het OM verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van vlucht MH17 zal plaatsvinden bij de rechtbank Den Haag. Senior rechter Hendrik Steenhuis is benoemd als voorzitter. De eerste zittingsdag is op 9 maart 2020. Het proces zal wereldwijd te volgen zijn via een livestream op de speciaal voor het proces in het leven geroepen site court.mh17.com.

Naar verwachting zullen veel nabestaanden uit verschillende landen bij het proces aanwezig zijn en zullen talrijke binnen- en buitenlandse media er verslag van willen doen. Daarnaast zullen ook veel anderen de zittingen willen bijwonen. Vanwege de omvang van het proces zal de behandeling niet plaatsvinden in het Haagse Paleis van Justitie, maar in het hiervoor door de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp (JCS).

Nederlands recht

Hendrik Steenhuis is sinds 2006 werkzaam bij de Haagse rechtbank. Hij was onder meer voorzitter tijdens het ‘Wilders-proces’, in het kader van diens ‘minder-Marokkanen’-uitspraak.
De rechtbank behandelt de zaak volgens in Nederland geldend recht. De voertaal in de zaak zal – ook tijdens de zittingen – Nederlands zijn. Aanwezige verdachten en hun advocaten die geen Nederlands verstaan of spreken, kunnen zich laten bijstaan door tolken. De rechtbank kan toestaan dat sommige onderdelen van de zaak in het Engels worden behandeld, zoals de uitoefening van het spreekrecht door buitenlandse nabestaanden. Dit is een van de bepalingen in de wetten, die in juli 2018 zijn aangenomen om de berechting van de verdachten in deze zaak in Nederland mogelijk te maken.

Livestream

De zittingen zullen wereldwijd in het Nederlands en Engels te volgen zijn via een livestream op court.mh.17.com. Daarop zullen beelden te zien zijn van verschillende camera’s in de zittingszaal. Voor de nabestaanden wordt nog gekeken naar een speciale voorziening om het proces te volgen. Journalisten kunnen in het JCS terecht in een speciaal voor hen ingericht perscentrum, dat plaats biedt aan 350 personen. Ook in diverse sociale media zal informatie over het MH17-proces worden gegeven.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top